Przepisy

25 June 2013

smaczny i zdrowy łosoś z wody z białym sosem ze świeżą pietruszką


Dawno nic nie zamieszczałam, co nie oznacza, że zamknęłam moją kuchnę, tą prawdziwą ;-) Praca, depresyjne deszcze, a potem męczące upały wyssały ze mnie energię. Mam nadzieję, że to już za mną i spieszę z zaległościami. Na pierwszy ogień chciałabym rzucić łososia :-) Często tą rybę jadamy, bo jak jest okazja to kupujemy całego dużego łososia, po czym mój mąż spec od ryb czyści go, filetuje i dzieli na porcje. Część wrzucamy do zamrażalnika, żeby mieć w nagłych wypadkach a część zjadamy od razu,a czasem przygotowujemy też gravlax. Łososia często smażymy po prostu i jest oczywiście bardzo smaczny, ale ostatnio coraz częściej gości u nas łosoś z wody, czyli zwyczajnie ugotowany. Taki łosoś pysznie smakuje polany jakimś sosem, ja lubię sos ze świeżą zieloną pietruszką, która rośnie nam pięknie na działce. Oczywiście jak ktoś lubi to można zamiast pietruszki dodać do sosu świeży koperek :-)
Do łososia najczęściej przygotowuję smażone ziemniaczki lub teraz młode ziemniaczki z wody i do tego pyszne pomidory a zimą ugotowany zielony groszek.
Tak więc zapraszam do spróbowania tej ryby w takiej odsłonie, mam nadzieję, że i Wam zasmakuje :-)

Łosoś z wody z sosem ze świeżą pietruszką

1 porcja fileta z łososia na osobę (można reż uzyć dzwonka)
1-2 listki laurowe
sól

sos ze świeżą pietruszką:
250 ml mleka
2 łyżki masła
1 czubata łyżka mąki
sól/pieprz
pęczek świeżej pietruszki

Najpierw przygotowuję sos - do rondelka wlewam mleko, dodaję mąkę i masło i powoli zagotowuję stale mieszając, by nie powstały nam grudki. Gdy sos się zagotuje, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, a w razie gdyby był zbyt gęsty dolewamy nieco mleka. Pietruszkę myjemy i siekamy.
W osobnym rondlu zagotowujemy wodę z listkiem laurowym i odrobiną soli, wkładamy ostrożnie naszego łososia, przykrywamy i od zagotowania gotujemy 5-8 minut (zależy od wielkości kawałków ryby więc najlepiej sprawdzać co parę minut czy jest już ugotowana). Kawałki łososia wyciągamy łyżką cedzakową i układamy na talerz. Do gorącego sosu dodajemy posiekaną pietruszkę, mieszamy i polewamy rybę. Gotowe :-)

9 June 2013

Galaretka z rabarbaru dla dorosłych


Nie mogłam przejść obojętnie obok cudnego rabarbaru sprzedawanego przez sympatycznego pana na placu i kupiłam dwie duże wiązki. Pogoda przez ostatnie tygodnie pewnie bardziej zachęcała do pieczenia ciast i przygotowania deserów raczej na gorąco niż na zimno, zdecydowałam się więc i na ciasto i na galaretkę, pyszny duet rabarbarowy :-) Galaretka jest aromatyczna, pachnąca, lekko cierpka, świetna na gorące dni, które mam nadzieję wkrótce nadejdą :-)

Galaretka z rabarbaru

500 gr rabarbaru
400 ml wody
100 gr cukru
żelatyna
4 łyżki wódki
1 łyżka likieru Cointreau

Rabarbar myjemy, kroimy na kawałki ok. 2 cm długości, wrzucamy do rondelka (kilka kawałków odkładamy do dekoracji), zalewamy wodą, dodajemy cukru i gotujemy kilka minut. Następnie odcedzamy, mierzymy ilość płynu i dodajemy odpowiednią ilośc żelatyny, mieszamy dokładnie aż do rozpuszczenia żelatyny, dodajemy wódkę i likier i przelewamy do naczyń, w których chcemy galaretkę podawać. Studzimy, schładzamy w lodówce przed podaniem. W międzyczasie kawałki rabarbaru, które zostawilismy do dekoracji umieszczamy na blasze, skrapiamy wodą, posypujemy cukrem i pieczemy w piekarniku w  200 C około 8-10 minut aż kawałki rabarabaru będa miękkie. Ostudzone kawałki umieszczamy na schłodzonej galaretce dla dekoracji.



2 June 2013

Chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką i szczypiorkiem


Pyszny, lekki chłodnik, doskonały na letnie dni, które mam nadzieję już wkrótce nadejdą:-) Pogoda w ostatnich tygodniach nie zachęcała do spacerów, na działce nic nie chce rosnąć, bo jest zbyt zimno, jedynie ślimaki mają raj na ziemi! Wyglądam słońca i może chociaż ten chłodnik wywabi słońce zza chmur!

Chłodnik z ogórkiem i szczypiorkiem

1 duże opakowanie jogurtu naturalnego (greckiego) ok. 400 ml
ok. 500 ml maślanki
2 ogórki
pęczek rzodkiewek
pęczek szczypiorku
sól/pieprz

Obieramy ogórki i ścieramy na tarce (duże oczka) razem z rzodkiewkami. W dużej misce mieszamy jogurt, maślankę, startego ogórka i rzodkiewki, dodajemy sól/pieprz do smaku i połowę psiekanego szczypiorku. Mieszamy, schładzamy parę godzin w lodówce. Przed podaniem posypujemy pozostałym posiekanym szczypiorkiem. Gotowe!