Przepisy

5 December 2014

Pierogi Maćka - z mięsem, kapustą i grzybami :)


Wracam po przerwie z prawdziwym hitem !!!! Pierogi nie z tej ziemi :) Przepis udało mi się wyciągnąć od mojego przyjaciela Maćka, który fantastycznie gotuje, robi to z prawdziwą pasją i jest prawdziwym mistrzem pierogów :) Maciek był na tyle miły, że nie tylko podzielił się ze mną swoim przepisem ale też zgodził się bym go tutaj zamieściła :)
Ja niestety w temacie pierogów nigdy nie byłam ekspertem, trochę podchodziłam do nich jak do jeża. Co roku przygotowuję pierogi na Wigilię z moją Mamą i na tym koniec. Postanowiłam to zmienić i efekt, przyznaję, prześcignął moje najśmielsze oczekiwania :) Pierogi wyszły pyszne, aromatyczne i śliczne. To też zasługa Maćka, który namówił mnie na mały zakup - gadżetu do lepienia pierogów :)
I tym samym pierogi wyszły zgrabne, wszystkie takie same i się pięknie zlepiły :)
Koniec paplaniny, zapraszam do popróbowania sił i przygotowania ich u siebie w domu !!!

Pierogi Maćka

ciasto (robiłam dwa razy z połowy porcji) :
1 kg mąki pszennej
ok. 3 łyżek oleju
2-3 szczypty soli
ok3 szklanek wrzącej wody (a zasadniczo trzeba dać tyle by ciasto było elastyczne )

nadzienie:
1 kg mięsa wołowego (u mnie łata wołowa)
1 kg kiszonej kapusty
100 gr suszonych prawdziwków
sól /
listek laurowy/ziele ang./pieprz w ziarenkach
2-3 średnie cebule, posiekane
masło (najlepiej klarowane)

Najpierw zagotowujemy wodę, wrzucamy kawałek mięsa, nieco soli, listek laurowy, ziele ang i ziarenka pieprzu i gotujemy powoli ok 3 godzin aż mięso będzie mięciutkie. Wyciągamy je wtedy z wody i studzimy na talerzu.
Do osobnego rondla wrzucamy kapustę kiszoną, suszone prawdziwki (u mnie w plasterkach) i zalewamy paroma szklankami wody. Gotujemy ok 1 godziny aż kapusta będzie miękka, po czym odkrywamy pokrywkę i smażymy mieszając aż płyn nam wyparuje. Trzeba uważać by kapusta się nie przypaliła !
Mięso mielimy w maszynce i przekładamy do miseczki, po czym mielimy kapustę z grzybami i przekładamy do osobnego naczynia.

Na dużej patelni podsmażamy na maśle (parę łyżek co najmniej) połowę posiekanej cebuli i gdy się lekko zbrązowi dodajemy ok połowę mięsa i połowę kapusty. Mieszamy i smażymy aż powstanie jednolity farsz. W razie potrzeby dodajemy nieco więcej masła. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do osobnego naczynia i smażymy drugą część farszu.
Do przygotowania ciasta użyłam mojego miksera i przygotowałam ciasto w dwóch partiach - do miski wlewamy olej, wrzącą wodę i dodajemy sól. Dodajemy wreszcie mąkę i miksujemy hakiem aż ciasto zbierze się w kulkę. W razie potrzeby dolewamy więcej wrzątku lub podsypujemy nieco mąki. Ciasto powinno być miękkie, elastyczne i odrobinę lepkie.
Gotowe ciasto przekładamy do miseczki i przykrywamy.
Stolnicę posypujemy mąką i wałkujemy ciasto partiami bardzo cieniutko. Wykrawamy kółka średnicy 9-10 cm i lepimy pierogi - ręcznie lub z pomocą gadżetu :)
Pierogi układamy na lnianej ściereczce. Już są gotowe do gotowania.
Gotujemy je w dużej ilości osolonej wody, ok. 3 minuty od wypłynięcia.
Gotowe pierogi odcedzamy i podajemy. U mnie polane masełkiem i podsmażoną cebulką.
Pyszne !!!