Przepisy

15 June 2009

banana lassi

Jednym z moich pierwszych wspomnień kulinarnych z Indii jest banana lassi. W Agrze, w małej zaplutej knajpce robili (i pewnie do tej pory robią) najlepsze banana lassi jakie w życiu piłam. Napój gęsty od bananów, schłodzony, wprost idealny na każdy dzień. Często zaglądałam do tego miejsca głównie po to by się właśnie go napić, bo miniaturowa kuchnia (1 m2) nie proponowała jakichś specjałów które zapadłyby mi w pamięć. Cała knajpa miała może ze 4 miniaturowe stoliki, taki w zasadzie kącik.
Poza niezapomnianym banana lassi, w Indiach piłam zwykłe lassi (słodkie lub słone) które bardzo często są dodatkiem do obiadu. Świetnie ochładzają po ostrej indyjskiej kuchni. Zwykłe lassi robi się z indyjskiego zsiadłego mleka zmiksowanego z wodą i albo z cukrem albo z odrobiną soli. Napój jest rzadki, z pianką na wierzchu, zazwyczaj podawany w metalowym wysokim kubku. Zwłaszcza latem miło wypić po posiłku takie słone lassi.
Ja odtwarzając aromaty indyjskie często sięgam do lassi bananowego, świetnego na każdą porę, ale zwłaszcza na ciepłe dni.

Banana Lassi

200 ml maślanki
3 dojrzałe banany
2-3 łyżeczki cukru (ile kto lubi do smaku)
szczypta słodkiego kakao do posypania po wierzchu

Do naczynia wrzucam obrane i pokrojone na kawałki banany dodaję cukru, zalewam maślanką i miksuję do uzyskania gładkiej konsystencji. Schładzam całość w lodówce i przed podaniem posypuję szczyptą kakao (opcjonalnie jak ktoś lubi).
Bardzo, bardzo pyszne!

8 comments:

  1. nie pilam nigdy lassi :) musze sprobowac :)

    ReplyDelete
  2. Pycha ;). Ja też jeszcze nie robiłam lassi, bo jak już, to robię koktajle na mleku ewentualnie na jogurcie :).

    ReplyDelete
  3. Nigdy nie próbowałam lassi. Myslę, ze posmakowałoby mi bardzo :)

    ReplyDelete
  4. Tak na prawde to zwykly bananowy koktajl ale inaczej sie nazywa. Nie zmienia to faktu, ze bardzo dobrze smakuje.

    ReplyDelete
  5. To pyszny indyjski napój, ktory zwykłam pijac w restauracji indyjskiej... jutro jednak spróbuje zrobić sama w domu... :)
    ponoć można dodać szczyptę kardamonu, by uzyskać jeszcze lepszy smak :)

    ReplyDelete
  6. Moim zdaniem w Indiach dają więcej maślanki na tyle bananów i trochę soli nawet do tej słodkiej wersji.. chociaż tak też jest pysznie..

    ReplyDelete
  7. a mi zasmakowało special banana lassi

    ReplyDelete