Przepisy
▼
11 June 2009
fish bhoona, czyli kolejny pomysł na pyszne rybne curry
Oto moja kolejna propozycja - pyszne curry z ryby (dorsza), tym razem z dodatkiem groszku. Szybkie w wykonaniu, bardzo aromatyczne, najlepiej smakuje z ryżem basmati i chutney-em (na przykład z mango). Przepis za M. Baljekar:
Fish Bhoona
700 gr ryby morskiej (filet bez skóry)
6 łyżek oleju
w miseczce:
2 łyżki mąki
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chilli
1/2 łyżeczki soli
1 duża cebula posiekana
2-3 cm korzenia świeżego imbiru, posiekanego
2-4 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/4 łyżeczki chilli
1 łyżeczka kolendry
1/2 łyżeczki przyprawy garam masala
1 puszka pomidorów (posiekanych)
150 ml gorącej wody
100 gr mrożonego groszku
1 łyżeczka soli
1 łyżka posiekanej świeżej kolendry
Rybę myjemy i kroimy na kawałki ok 2 cm. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Gdy olej będzie gorący, obtaczamy każdy kawałek ryby w mieszance mąki z przyprawami i smażymy z obu stron parę minut. Robimy to partiami - na patelnię kładziemy 1 warstwę ryby za każdym razem. Wyciągamy kawałki ryby łyżką cedzakową na talerz.
W blenderze miksujemy czosnek, cebulę i imbir.
W szerokim rondlu podgrzewamy pozostały olej i dodajemy mix cebulowo-czosnkowo-imbirowy. Smażymy mieszając 3-4 minuty. Dodajemy następnie przyprawy i smażymy mieszając parę minut. W tym czasie dodajemy kilka łyżek płynu z pomidorów by nam się cebula z przyprawami nie przypaliła. W końcu wrzucamy pomidory i mieszając smażymy do uzyskania w miarę jednorodnej masy (kilka minut).Do wytworzonego sosu dodajemy groszek, wodę i sól. Po zagotowaniu kładziemy delikatnie na wierzch rybę, przykrywamy i dusimy na małym ogniu 5-6 minut. Gotowe!
Przed podaniem delikatnie mieszamy i posypujemy posiekaną kolendrą.
Smacznego!
Witaj Aniu:)
ReplyDeleteWłaśnie ogladam Twoją stronę i muszę przyznać, ze jest tu mnóstwo przepisów, które chciałabym wykorzystać!
To curry rybne jest świetne.
Bardzo fajne przepisy, myślę, że warto wysłać je wraz ze zdjęciem na konkurs kulinarny na stronie www.kpryba.pl i wygrać książkę z przepisami
ReplyDelete