Przepisy
▼
18 October 2009
chleb z 5-cioma ziarnami na zakwasie
Ten chlebek to kolejny rewelacyjny przepis mojego mistrza Jeffreya Hamelmana. Muszę przyznać, że to jeden z najsmaczniejszych chlebów jakie upiekłam. Bardzo pięknie wyrósł, ślicznie się upiekł i jest pyszny! Jedynym mankamentem jest jego dosyć luźna konsystencja przy wyrabianiu i niestety lepkie ciasto. Ale warto zadać sobie trochę trudu i spróbować, bo efekt wart jest zachodu. Jednym słowem - polecam!
Chleb z 5-cioma ziarnami na zakwasie
zaczyn:
125 g mąki żytniej razowej
104 g wody
7 g zakwasu żytniego
gorąca maczanka:
45 g siemienia lnianego
45 g łamanego żyta (nie miałam, więc zwiększyłam ilość pozostałych dodatków)
38 g słonecznika
37 g płatków owsianych
11 g soli
ciasto właściwe:
375 g mąki wysokoglutenowej (dałam chlebową pszenną)
185 g wody
9 g świeżych drożdży
7-8 g miodu
zaczyn
maczanka
Mieszamy składniki zaczynu i zostawiamy pod przykryciem na 14-16 godzin. Mieszamy składniki maczanki i zalewamy gorącą wodą, zostawiamy pod przykryciem na 14-16 godzin. Z braku łamanego żyta zwiększyłam ilość pozostałych składników i zalałam zimną wodą.
Gdy zaczyn jest gotowy, mieszamy wszystkie składniki razem i wyrabiamy ciasto. Będzie miało ono dosyć luźną konsystencję i będzie lepkie. Wyrabiamy do osiągnięcia widocznego glutenu.
Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Formujemy bochenek i wkładamy do wysypanego mąką koszyka na dalsze 50-60 minut (u mnie troszkę ponad godzinę).
Pieczemy z parą najpierw w 230 C przez 15 minut a potem zmniejszamy temperaturę do 220 C i pieczemy kolejne 25-30 minut.
Studzimy na kratce.
wygląda pięknie! :) tyle mogę powiedzieć :D
ReplyDeleteŚliczny chlebek!:))
ReplyDeleteAniu chleb wygląda wspaniale, a jak piszesz że i pyszny to już spisałam i będę piekła...pozdrawiam.
ReplyDeleteZgadzam sie : dla mnie tez jest to / byl jeden ze smaczniejszych chlebow! Niestety jednak teraz nie mam juz dostepu do lamanego zyta :((
ReplyDeletemmm.. uwielbiam taki chlebek prosto z pieca.. jak sie go posmaruje maselkiem, ono sie tak smakowicie roztapia.. :)
ReplyDeletePolinqua, Majano - dziekuje!
ReplyDeleteKass - nie rozczarujesz sie!
Bea - ja tez nie mam skad brac lamanego zyta, mysle ze bylby jeszcze smaczniejszy.
Gocha - a jak pachnie w mieszkaniu!
wow , wow , piękny
ReplyDeleteTeż go robimy. Pyszny
ReplyDeletewidzę po komentarzach, że chlebek bardzo zachwalany, a skoro i dostęp do łamanego żyta mam to chyba się skuszę na ten wypiek
ReplyDeleteWłaśnie mi rośnie :)
ReplyDelete