Przepisy

18 November 2009

zapiekanka makaronowa z dynią, szynką i brokułami.

No i porobiło mi się mnóstwo zaległości, a wszystko przez kłopoty z moim komputerem, który tydzień temu odmówił współpracy i dopiero wczoraj po przeinstalowaniu mu wszystkiego znów jest na chodzie. Ominęła mnie Weekendowa Piekarnia (nie zdążyłam na czas spisać przepisów), mnóstwo ciekawych akcji, ale cóż, najważniejsze, że jestem z powrotem i mogę zacząć dopisywać zaległe wpisy.
Tak więc wracając do mojego dyniowego tygodnia - kolejnym daniem u nas była bardzo smaczna i szybka włoska zapiekanka z dynią. Przepis znalazłam we włoskim czasopiśmie "La Cucina Italiana". Gorąco polecam, bo nie tylko dobrze smakuje, ale też pięknie się prezentuje.

Zapiekanka makaronowa z dynią, szynką i brokułami
350 g miąższu z dyni
320 g makaronu (pennette w oryginale)
160 g różyczek brokuła
150 g szynki speck (ja użyłam zwykłej szynki)
2 łyżki płynnej słodkiej śmietanki (użyłam 18 %)
ser Grana Padano (starty)
masło
oliwa
sól/pieprz

Dynię zawijamy w folię aluminiową i pieczemy około 20-25 minut w piekarniku (200 C).
Blanszujemy różyczki brokuła parę minut w osolonej wodzie (wody nie wylewamy). Makaron gotujemy al dente w wodzie w której blanszowaliśmy brokuły i odcedzamy (ja polecam lekko oliwą i mieszam co zapobiega sklejaniu się makaronu).W międzyczasie miksujemy upieczoną dynię z 2 łyżkami śmietany, startym serem (ilość według uznania) i doprawiamy dobrze świeżo mielonym pieprzem. Szynkę kroimy na cieniutkie paseczki i obsmażamy na odrobinie oleju. Mieszamy ugotowany makaron z masą z dyni i szynką (zostawiamy odrobinę do dekoracji) i przekładamy do naczynia żaroodpornego (wcześniej wysmarowanego masłem). Po wierzchu dekorujemy kawałkami brokuła i resztą szynki. Posypujemy po wierzchu jeszcze odrobiną sera i nakładamy kilka małych kawałeczków masła. Wkładamy do piekarnika (górna część) i zapiekamy aż będzie gorąca.
Gotowe!


7 comments:

  1. rzeczywiście pięknie wygląda, ale mnie urzekły brokuły , uwielbiam to warzywo, więc jak jest coś z dodatkiem brokułów to na pewno jest pyszne

    ReplyDelete
  2. Smacznie się prezentuje Twoja zapiekanka! Ależ głodna jestem:)
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  3. Ciesze sie wiec, ze problemy komputerowe juz za Toba!
    Zapiekanka brzmi pysznie - u nas dzis tez dynia :)
    A przepisy z ostatniej WP polecam Ci bardzo serdecznie - to prawdziwe pychotki :)

    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  4. Aniu bardzo smacznie wygląda ta zapiekanka, a po składnikach widzę że pyszna, zresztą robię podobna, pozdrawiam!

    ReplyDelete
  5. Brysssko - też bardzo lubię to warzywko!
    Majan - Dzięki!
    Bea - Widziałam Wasze wypieki - już bułeczki z ziarnami i wyrastają - chociaż jedną propozycję upiekę na razie.
    Kass - smacznego!

    ReplyDelete
  6. Sliczna salatka, taka kolorowa. Ciesze sie, ze komputer juz sprawny i ze znow serwujesz tu takie pysznosci :)

    Pozdrawiam cieplutko.

    ReplyDelete
  7. Bardzo ciekawa zapiekanka. Szkoda, że nie ma teraz dyni, bo chętnie bym spróbowała.

    ReplyDelete