Przepisy

20 December 2009

chleb razowy pszenno-żytni




Jakiś czas temu upiekłam bardzo smaczny chleb, kolejny według przepisu Jeffreya Hamelmana, tym razem razowy. Autora receptury nie trzeba ani zachwalać ani polecać, każdy, kto piecze chleby, wie że efekt końcowy będzie świetny. Chleb pięknie wyrastał, dobrze się upiekł, a dzięki dodatkowi mąki razowej ma bardzo ładny kolor. Zanim zdążyłam mu zrobić zdjęcie część już zniknęła, stąd więc jedynie chleb w przekroju. Jest to jeden z chlebów do którego z pewnością będę wracać.
Przepis za J.Hamelmanem:

Chleb razowy pszenno-żytni
(whole rye and whole wheat bread)

zaczyn:
125 g mąki żyniej razowej
104 g wody
6-7 g zakwasu żytniego

ciasto właściwe:
250 g mąki wysokoglutenowej (użyłam pszennej chlebowej)
125 g mąki pszennej razowej
236 g wody
9 g soli
6-7 g świeżych drożdży
zaczyn

Przygotowujemy zaczyn i zostawiamy pod przykryciem na 14-16 godzin. Gdy jest gotowy mieszamy pozostałe skłądniki i wyrabiamy do uzyskania dobrze rozwiniętego glutenu.
Zostawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na 1 godzinę.
Formujemy bochenek i przekładamy do koszyka, przykrywamy i zostawiamy na 50-60 minut.
Chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 230 C i pieczemy z parą przez 15 minut, po czym zmniejszamy temperaturę do 220 C i dopiekamy dalsze 20-25 minut.
Upieczony chleb studzimy na kratce.
Gotowe!

9 comments:

  1. piekny ! masz racje, chleby Hamelmana rządzą :D

    ReplyDelete
  2. wow...ależ ładny bochenek...a ja jeszcze jakoś nie miałam okazji upiec niczego hamelmanowskiego..ale coś czuję że to się niebawem zmieni..Aniu a możesz jeszcze napisać jak duży masz koszyczek? lub też jak duży chlebek z tego przepisu wychodzi

    ReplyDelete
  3. o tak bochenek urody niezwykłej , po prostu mis bochenkowy

    ReplyDelete
  4. Viridianko - zgadzam się w pełni!
    Reve82 - upiecz koniecznie, chleby są pyszne! Wszystkie moje chleby mają około 1 kg (mniej więcej z pół kilo mąki) i mam takie koszyczki okrągły i podłużny, gdzie się akurat mieszczą.
    Margot - na taki komplement aż się rumienię...

    ReplyDelete
  5. Cudowny chlebek! Ślicznie kształtny bochenek:)

    ReplyDelete
  6. Aniu, dziękuję za życzenia i ja również życzę wszystkiego co najlepsze na ten świąteczny czas! Pozdrawiam! :)

    ReplyDelete
  7. Aniu, wesołych, pięknych Świąt Bożego Narodzenia!:)

    ReplyDelete
  8. Aniu, zdrowych, wspaniałych, rodzinnych swiąt!

    ReplyDelete