Dziś na lunch upiekłam bardzo prostą i szybką tartę. Przepis znalazłam w czasopiśmie "Country Kitchen" i od razu pomyślałam że kombinacja cebuli, orzechów i sera da dobry efekt. I nie pomyliłam się. Już podczas pieczenia w kuchni unosił się wspaniały aromat, a sama tarta smakowała tak świetnie, że zniknęła błyskawicznie z talerzy. Z przepisu otrzymamy porcję dla 4 osób.
Tarta z cebulą orzechami i serem
1 opakowanie ciasta francuskiego
4-5 czerwonych średnich cebul (pokrojonych w plasterki)
3 łyżki oliwy
ok 50 g orzechów włoskich
100 g sera Stilton (użyłam zwykłego sera "blue" typu lazur czy rokpol)
1 łyżka octu balsamicznego
2-3 gałązki rozmarynu
1 jajko (lekko roztrzepane)
Cebulę podsmażamy na oliwie aż zrobi się miękka i lekko złocista. Dodajemy octu balsamicznego i smażymy na wolnym ogniu mieszając jeszcze 5 minut. Zostawiamy do ostygnięcia.
Ciasto smarujemy rozbełtanym jajkiem i składamy na pół. W ten sposób uzyskamy ciasto bardzo puchate po upieczeniu.
Na ciasto nakładamy wystudzoną cebulę pamiętając by zostawić około 1 cm ciasta z brzegu nieprzykrytego nadzieniem. Posypujemy kawałkami sera i orzechami. Jeśli chcemy nadać ładnego koloru brzegom tarty podczas pieczenia - możemy je posmarować pozostałym jajkiem. Na wierzchu układamy gałązki rozmarynu i całość wkładamy do nagrzanego piekarnika - temp. 180 C. Tartę pieczemy ok. 20-25 minut.
Po wyjęciu zdejmujemy rozmaryn i odstawiamy tartę na parę minut przed serwowaniem.
Gotowe! Smacznego!
Nie cierpię cebuli i zawsze zastanawia mnie jej jakże inny smak przemycany w zapiekanych potrawach, które znowu lubię :)Przepis mi się spodobał i oczyma wyobraźni już widzę jego zastosowanie w swojej kuchni ;Pozdrawiam !
ReplyDeleteWygląda wspaniale, bardzo, bardzo apetycznie!:)
ReplyDeleteMam ciasto francuskie i teraz już wiem, co z nim zrobię :-)
ReplyDeleteSzarlotku - rzeczywiście - cebula w potrawach ma zupełnie inny aromat.
ReplyDeleteMajanko - dziek!
Mamamarzynia - smacznego!