Przyznam się, że po raz pierwszy ugotowałam to curry, choć myślałam o nim już od jakiegoś czasu. Pamiętam takie pyszne curry z jajkami z pobytu w Indiach, były nieco inne, mniej pomidorowe, ale myślę że ten dodatek pomidorów w tym przypadku to bardzo udane połączenie. Ta potrawa jest bardzo popularna w Indiach i tam często podaje się je z połówkami jajek. Ja osobiście poszłam dokładnie za przepisem i dałam całe, co ma też swoje plusy, bo jajko nam się nie rozpadnie. Curry można podawać z ryżem lub z ćapati (indyjskimi chlebkami).
Curry z jajkami
Ande Masala
6 łyżek oleju
2 duże cebule drobno posiekane
400 g pomidorów (mogą być z puszki)
2 łyżki pure pomidorowego
sól
4-8 jajek na twardo
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka kminu mielonego
1 łyżeczka garam masala
1 łyżeczka kolendry mielonej
1/2 łyżeczki chili
Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę aż stanie się lekko złota. Dodajemy przyprawy wymieszane z wodą na pastę i smażymy mieszając 10-15 minut (dodajemy troszkę wody w razie potrzeby). Dodajemy pomidory i pure pomidorowe, gotujemy kolejne 5-10 minut mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby można dodać nieco wody. Solimy do smaku. Dodajemy gotowane obrane jajka i gotujemy aż staną się gorące. Podajemy od razu.
Brzmi pysznie! Kolejne danie , które z chęcią bym spróbowała.
ReplyDeletePozdrawiam:)
Uwielbiam potrawy z curry!Sama dziś skusiłam się na jedno:) Potrawa wygląda na mega apetyczną:)Aż ma się ochotę skubnąć choć troszkę:) Pozdrawiam i życzę udanego majowego weekendu!
ReplyDeleteAniu ,a te składniki mam , zawsze mam w swojej kuchni , bardzo dziekuję za fajny przepis , kiedyś go wykorzystam w swojej kuchni
ReplyDeleteciekawa potrawa! a curry i kurkuma to niesamowite przyprawy, poza tym są zdrowe dla ludzi z grupą krwi 0 ;)
ReplyDeleteUwielbiam curry, sprawdziłam - mam wszystkie potrzebne składniki, więc zabieram się jutro do gotowania!
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie:)
Majanko - miło mi słyszeć :-)
ReplyDeleteNemi - życzę i Tobie udanego weekendu
Margot - jestem pewna, że będzie Ci smakować
Teina - no proszę, nie wiedziałam że ma takie właściwości, a ja mam właśnie grupę "0"
Anna-Maria - to życzę smacznego!
robiłam kiedyś curry z jajkami, potwierdzam, że warto spróbować!
ReplyDeleteUwielbiam prawie każde curry -byle niezbyt tłuste ;) Moje ulubione to rybne, które jest częstym gościem na moim stole. Jajka też uwielbiam, więc to połączenie na pewno mi będzie smakowało!
ReplyDeleteZapisuję sobie ten pomysł - uwielbiam jajka a za kuchnią indyjską wprost przepadam :)
ReplyDeletebardzo fajny sposób na oryginalne podanie jajek..muszę wypróbować bo zdjęcie bardzo zachęcające
ReplyDeletePrzypomnialas mi, ze dawno nie robilam zadnego curry, a ze mam nadmiar jajek to musze koniecznie sprobowac. :)
ReplyDeletehehe
ReplyDelete