Niedawno Ala wypatrzyła i upiekła bardzo aromatyczne kruche ciasteczka z kardamonem. Nie mogłam się oprzeć pokusie i też upiekłam dla nas. Cała kuchnia pachniała upojnie podczas pieczenia! Myślę, tylko, że powinnam była piec je 5 minut krócej bo wyszły troszkę twardawe, ale smak po prostu rewelacyjny! Gorąco polecam, ja z pewnością będę powtarzać!
Przepis podaję za Alą:
Kruche ciasteczka z kardamonem
przepis stąd
200 g masła w temp pokojowej
1 i 1/4 cup (szklanki) brązowego cukru + 2 łyżki
2 i 1/2 cups (szklanki) mąki pszennej zwykłej
1 łyżeczka kardamonu mielonego
Miksujemy masło i cukier aż stanie się jasne i kremowe. Dodajemy kardamon i mąkę i miksujemy aż się dobrze wymieszają.
Formujemy z ciasta kulę i wkładamy do natłuszczonej prostokątnej formy, ugniatając palcami - ciasto powinno mieć grubość około pół centymetra. Posypujemy po wierzchu dodatkowymi 2 łyżkami cukru i delikatnie wciskamy go do ciasta.
Przykrywamy formę plastikiem i wkładamy do lodówki by ciasto stwardniało (na około 1 godzinę). Nacinamy ciasto nożem by powstały ciasteczka. Ciasto można przechowywać w lodówce do 3 dni. Można też ciasto w całości dać do lodówki i schłodzone rozwałkowywać i wykrawać okrągłe ciasteczka. posypać cukrem, wciskamy go palcami i przenosimy ciasteczka na blachę natłuszczoną.
Pieczemy w 150 C przez 35-40 minut aż będą sztywne przy dotknięciu palcem (lekko naciskamy palcem by sprawdzić). Chłodzimy na kratce. Przechowujemy w szczelnym pojemniku.
Z przepisu powstaje ok. 36 ciasteczek.
Muszą wspaniale smakować, widziałam je u Ali i też mnie kuszą bo uwielbiam kardamon...na bank upiekę, pozdrawiam.
ReplyDeleteAniu , pięknie się tobie upiekły
ReplyDeleteOne są takie leciutko twardawe , te drugie jeszcze bardziej
Jak chcesz mięciutkie to polecam te imbirowe :DDD
dodatek tego kardamonu musi być zniewalający! proste i jakie śliczne!
ReplyDeleteTak niewiele składników, a zapowiadają się tak rewelacyjnie... ;))
ReplyDeletePozdrawiam!
Bardzo ładne są te ciacha, muszą fajnie pachnieć i pysznie smakować!:))
ReplyDeleteHmpf... Bardzo kusi takie połączenie, bo od niedawna jestem wielką fanką kardamonu... Muszę spróbować :)
ReplyDelete