Ktoś kto tu czasem zagląda zobaczy, że my z tych co chętniej ryby jadają niż mięso. Niedawno zamieściłam tutaj przepis na pastę z makreli mojego pomysłu. A dziś chciałabym zachęcić do innej propozycji - tym razem to bardzo kremowa i smaczna pasta z makreli ze szczypiorkiem. Przepis znalazłam w czasopiśmie Country Kitchen i go lekko zmodyfikowałam. Jak każda pasta i ta jest bardzo prosta w wykonaniu. Najwięcej czasu i cierpliwości wymaga obranie ryby z ości, ale potem to już tylko z górki. Najlepiej smakuje uprzednio schłodzona w lodówce. Z tego przepisu wychodzi spora ilość więc na początek mogę poradzić by spróbować z połowy składników. My zajadamy się nią już od paru dni.
Pasta z wędzonej makreli ze szczypiorkiem
80 g masła w temp. pokojowej
200 g serka kremowego pełnotłustego
2 łyżki posiekanego szczypiorku (ja myślę, że możnaby dać nieco więcej)
sok wyciśnięty z połowy cytryny
kilka kropel sosu Worcestershire
400 g wędzonej makreli
sól/pieprz
W blenderze miksujemy masło i serek na gładką masę. Dodajemy szczypiorek, sok z cytryny i sos Worcestershire oraz dokładnie obraną ze skóry i ości makrelę. Przyprawiamy solą i pieprzem i miksujemy ponownie na gładką masę. Przekładamy do szklanego pojemnika/miseczki, przykrywamy i schładzamy w lodówce przed podaniem.
Gotowe!
Uwielbiam takie pasty. W ogóle lubię wędzoną makrelę i jadam ją dość często:)
ReplyDeletePozdrówki!
O la la! Pycha! Ja uwielbiam też pastę z tuńczyka + serek kremowy + chrzan + szczypiorek. Błyskawiczna i pyszna. Można dać serek chrzanowy...
ReplyDeletebardzo wiosenne jest to szczypiorkowe zdjęcie :-) ja chyba też jestem z tych co bardziej lubią mięso niż ryby. ale to chyba nawet dla zdrowia dobrze:-)
ReplyDeleteTaka pasta musi być bardzo dobra, więc chętnie spróbuje, bo z ryb, to ja wszystko...:)
ReplyDeleteTo coś dla mojej Mamy- ona makrele mogłaby jeść cały czas
ReplyDeleteWyobrażam sobie, że jest to pyszne połączenie :)
ReplyDeletemmm jedna z tych najlepszych :)
ReplyDeletePasty to wspaniały dodatek do pysznego, domowego chleba! Pozdrawiam.
ReplyDelete