Przepisy

11 May 2011

kolejna podróż do Indii - Korma z kurczaka


Nadal ciągnie nas mocno w kierunku orientalnych "klimatów", na szczęście mamy mnóstwo źródeł inspiracji w postaci kulinarnej literatury. Parę dni temu upichciłam kolejne indyjskie jedzonko i dziś przedstawiam jeden z klasyków czyli Chicken Korma - Korma z kurczaka. Danie jest pysznie aromatyczne, nie za bardzo ostre. Przygotowanie zajmuje nieco więcej czasu, gdyż trzeba mięso przez godzinę marynować. Ale warto!
Przepis pochodzi z książki "Indian Cooking" aut. Naomi Good. Jest to moja kolejna propozycja do akcji "Z Widelcem po Azji".

Korma z kurczaka
Chicken Korma

2 cebule
2 ząbki czosnku
2,5 cm świeżego korzenia imbiru, posiekany
2 zielone świeże chilli, posiekane
1 łyżka nasion kolendry
1 łyżeczka soli
2 łyżki wody
50 g obranych migdałów
750 g kurczaka bez skóry, pokrojonego na kawałki
3 łyżki oleju
6 nasion kardamonu
6 goździków
2,5 cm kawałek cynamonu
150 g jogurtu naturalnego
140 ml śmietanki 18 %
1/4 łyżeczki szafranu w proszku, zamoczonego w łyżce ciepłej wody - w wersji ekonomicznej - 1/4 łyżeczki kurkumy
2 łyżki posiekanych listków kolendry

Siekamy jedną cebulę i wrzucamy do blendera. Dodajemy czosnek, imbir, chilli, nasiona kolendry, sól, wodę oraz połowę migdałów. Miksujemy dokładnie. Zmiksowaną mieszankę nakładamy na kawałki kurczaka i mieszamy. Przykrywamy i odstawiamy na godzinę.
Drugą cebulę siekamy drobno. W rondlu rozgrzewamy olej, wrzucamy cebulę, cynamon, kardamon, goździki i smażymy aż cebula się zeszkli.Dodajemy kurczaka z całą marynatą i smażymy mieszając aż płyn wyparuje. Dodajemy jogurt, stopniowo po jednej łyżce, stale mieszając. Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu przez 30 minut. W razie potrzeby dodajemy nieco wody.
Pozostałe migdały mieszamy ze śmietanką i szafranem (kurkumą) i miksujemy w blenderze dokłądnie. Dodajemy do gotującego się kurczaka, przykrywamy i gotujemy dalsze 5 minut aż kurczak stanie się miękki.
Przed podaniem posypujemy posiekanymi listkami kolendry.



5 comments:

  1. Uwielbiam kuchnie hinduska, a dobra korma zawsze poprawia mi humor :)

    ReplyDelete
  2. już sam kolor zachwyca :)

    ReplyDelete
  3. Cudne są takie kulinarne podróże na wschód. I te kuszące aromaty...

    ReplyDelete
  4. Musi być ciekawe w smaku. Muszę zacząć gotować dania kuchni indyjskiej :) http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    ReplyDelete
  5. Sporo roboty ale czuję, że warto.

    ReplyDelete