Przepisy

9 August 2011

chlebek i zapiekanka z cukinią


Ostatnio szukam ciekawych przepisów by wykorzystać cukinie, które rosną nam jak na drożdżach :-)
Kasia poleciła mi przepis na chlebek i zapiekankę. Obie propozycje wyszły wyśmienicie! Chlebek był wilgotny, pysznie orzechowy i ogromnie nam smakował. Zapiekanka, nieco przeze mnie zmodyfikowana, również wyszła świetnie i delektowaliśmy się nią niedawno na kolację. Bardzo dziękuję Ci Kasiu za oba pomysły!


Chlebek cukniowy z orzechami

1 szklanka podprażonych orzechów włoskich, posiekanych lekko
2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka sody do pieczenia
3/4 szklanki cukru
2 jajka
1/2 szklanki jogurtu naturalnego
1/2 szklanki oleju
1 średnia cukinia

Cukinię ucieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy na sito i zostawiamy na około 20 minut. Po tym czasie odciskamy płyn.
Jajka ucieramy z ckrem, dodajemy olej i jogurt oraz mąkę i sodę. Następnie dodajemy 3/4 orzechów oraz cukinię i mieszamy. Tak przygotowane ciasto przekładamy do foremki (natłuszczonej i obsypanej mąką lub bułką tartą) i posypujemy po wierzchu resztą orzechó.
Pieczemy ok. 60 minut w temp. 180 C. Należąy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest upieczone zanim je wyciągniemy.
Gotowe!



Zapiekanka z cukinią

2-3 nieduże cukinie pokrojone w plastry ok. 1 cm
1 fenkuł (opcjonalnie)
2 jajka
250-300 ml śmietanki 18 %
pęczek koperku
olej do smażenia
sól/pieprz

Fenkuł myjemy, przekrawamy na pół i obgotowujemy w osolonej wodzie kilka minut. Wyciągamy i odkładamy by nieco przestygł. Cukinię obsmażamy na patelni z obu stron by się lekko zrumieniła i zmiękła. Foremkę na zapiekankę smarujemy olejem, układamy następnie warstwę plasterków cukinii, na niej pokrojony na plastry femkuł i na wierzchu ponownie plastry cukinii. 
W miseczce rozbełtujemy jajka, dolewamy śmietankę, mieszamy dokładnie. Dodajemy soli i pieprzu (z uwagi na to że warzywa nie były wcześniej przyprawiane należy odpowiednio więcej soli i pieprzu). Mieszamy, dodajemy posiekany koperek i zalewamy cukinię i fenkuła. Całość zapiekamy w 200 C około 30-40 minut.

8 comments:

  1. Cukinia doskonale sprawdza się w ciastach. Pyszności :D

    ReplyDelete
  2. Aniu,pyszne cukiniowe wypieki!
    Ja też ją bardzo lubię.Dopiero co robiłam pizzę z cukinią.
    Serdecznie pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Bardzo ciekawy przepis ;) Na pewno pyszny!

    ReplyDelete
  4. wygląda super! na pewno spróbuję


    Zapraszam do spróbowania moich przepisków - www.brazylijskie.com.pl

    ReplyDelete
  5. o i chlebek i zapiekanka prezentują sie pysznie

    ReplyDelete
  6. och, smakowicie!
    wygląda kusząco.

    ReplyDelete
  7. Tym chlebkiem z orzechami i cukinią właśnie podbito moje serce :D Uwielbiam takie wypieki!! Pięknie wygląda w Twojej wersji!

    ReplyDelete
  8. niezawodna cukinia zawsze sprawdza sie w roznych smakowitych rolach:)

    ReplyDelete