Ciasto bananowe jest jednym z moich ulubionych. Do tej pory piekłam ciasto z jednego przepisu (tutaj), ale że lubię eksperymentować więc poszukałam nowego pomysłu. I oto wynik - ciasto bardzo szybkie, łatwe i równie smaczne. Jak każde ciasto bananaowe jest troszkę ciężkie i wilgotne, ale za to ten zapach!!! I smak!
Przepis znalazłam tutaj, dodałam od siebie orzechów, bo bardzo lubię to połączenie.
Ciasto bananowe
2 bardzo dojrzałe banany, obrane
170 g drobnego cukru
170 g mąki pszennej
1 i 1/2 - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
170 g masła
3 jajka
2 duże garście orzechów włoskich
Wszystkie składniki wrzucamy do miksera i miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Na końcu dodajemy posiekane z grubsza orzechy. Masę przekładamy do przygotowanej keksówki (najlepiej natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia) - u mnie silikonowa. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy ok. godziny (sprawdzamy patyczkiem czy upieczone). Odstawiamy do wystygnięcia na kratkę. Gotowe!
Uwielbiam wszelkie bananowe ciasta:)
ReplyDeletesmacznie wygląda.
ReplyDeleterobiłam ostatnio też bananowe ciacho i się zakochałam :) Twój przepis też pewnie wypróbuję :)
ReplyDeletePrzepyszne. Bananowe są fajne, miękkie, pięknie pachną:)
ReplyDeleteO tak, tak ... zawsze mowie tak ciastu bananowemu:) Uwielbiam je:) Twoja propozycja bardzo mi się podoba:)
ReplyDeleteJestem uzalezniona od bananowych wypiekow :)
ReplyDeleteChrupiące, bananowe, wilgotne.. narobiłaś mi niezłego apetytu! :)
ReplyDeletebardzo lubie bananowe ciasta i Twoje chetnie bym skosztowała:)
ReplyDeleteRobiłam podobne - ciasta bananowe są naprawdę przepyszne :)
ReplyDeleteciasto wyszło idealnie :) jak z obrazka :)
ReplyDeleteAnonimusie, miło mi słyszeć i życzę smacznego!
ReplyDeleteMiałam 3 b. dojrzale banny i zrobiłam .... ciasto z tego przepisu. Cudneeee! Pachnące! I pychota nadzwyczajna. Dzieki!
ReplyDeletePolecam... :)
Danusia Leśniczanka
Danusiu, bardzo się cieszę, że ciasto smakowało :-) Też je często piekę.
Delete