Ostatnio porobiły mi się spore zaległości na blogu, przez pracę oczywiście, ale mam nadzieję, że w najbliższych dniach uda mi się wrzucić kilka przepisów. Dziś będzie smaczne włoskie ciasto - torta di ricotta. Ciasto proste, szybkie, bardzo dobre do popołudniowej herbarty czy do kawy.
Torta di ricotta
300 gr serka ricotta
250 g cukru
300 g mąki
100 g masła w temperaturze pokojowej
3 jajka
1 cytryna
aromat waniliowy (opcjonalnie)
proszek do pieczenia (ok. 1 łyżeczek płaskich)
Masło i cukier miksujemy dobrze i dodajemy po 1 jajku, atale miskując. Ricottę odcedzamy ze znajdującego się w opakowaniu płynu i dodajemy do masy wraz ze skórką otartą z cytryny, przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia i miksujemy dokładnie. Przygotowujemy tortownicę - ok. 24-26 cm średnicy, smarujemy masłem i obsypujemy mąką. Przekładamy do nie nasze ciasto i wkłądamy do piekarnika nagrzanego do 180 C. Pieczemy 40-50 minut - ciasto przed wyjęciem sprawdzamy patyczkiem.
Alez puszysty! Zjadlabym kawalek takiego ciacha do popoludniowej kawy.
ReplyDeletemmm wyglada pysznie i delikatnie :)
ReplyDeletecudnie puszyście wygląda! ja mam niedługo w planach torta allo yogurt, też bardzo dobra :)
ReplyDeleteŚliczne, delikatne i puszyste :)
ReplyDeletejak chmurka, taki puszysty!
ReplyDeleteBardzo lubię ricottę, więc na pewno wypróbuje:)
ReplyDeletefajnie puszyste, miam:)
ReplyDelete