Dziś superprosty przepis na mini palmiery zainspirowany programem Lorraine Pascale. Świetne na szybką przekąskę, lub na imprezę. Do tego po raz pierwszy wykorzystałam mój nowy obiektyw :-)
Mini-palmiery bazyliowe
1 opakowanie ciasta francuskiego
bardzo duży pęczek bazylii
garść orzechów włoskich
szczypta soli
2 łyżki oliwy
10 suszonych na słońcu pomidorów (w oliwie)
1 jajko rozbełtane
Listki bazylii myjemy, delikatnie osuszamy i wkładamy do blendera. Miksujemy aż się dobrze rozdrobnią. Dodajemy orzechy, oliwę i szczyptę soli, miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto rozwijamy i pokrywamy jego powierzchnię pastą bazyliową. Pomidory osączamy z oliwy i siekamy po czym układamy równomiernie na cieście. Szersze boki zwijamy z obu stron. Całość owijamy papierem i wkłądamy do lodówki na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do ok. 190 C. Wyciągamy schłodzone ciasto , odwijamy papier i kroimy ostrym nożem na około 1 cm plastry i układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem. Pieczemu około 17-20 minut aż palmiery lekko się zezłocą. Studzimy i podajemy! Smacznego!
ależ ciekawy pomysł ;]
ReplyDeleteFajny, pomysłowy przepis na przekąskę. Zamieniam orzechy na inny składnik (może pomidory suszone) i "kupuję" przepis. Pozdrawiam i przy okazji zapraszam do dodania przepisu do zrolowanych.
ReplyDeletePomidory już są, to może bułka tarta?
ReplyDeleteWyglądają pysznie! Nigdy nie jadłam palmierów.
ReplyDeletePozdrowienia:)
Karmelitko - w zasadzie można różne nadzienia używać i będzie pyszne!
ReplyDeleteGosik - myślę, że możnaby na przykłąd oliwki posiekać i dodać :-)
Majana - ja bardzo lubię takie palmiery na słodko, kiedyś koło mnie była cukiernia i sobie kupowałam, ale już wieki ich nie widziałam!
Ja uwielbiam palmiery te tradycyjne -słodkie i twarde. Do dziś pamiętam jak chodziłam po nie do takiej małej piekarni i tak samo wieki ich nie widziałam. Przepadly:/ Dobrze,ze można je zastąpić wersją wytrawną,jak Twoja. Super !
ReplyDeletebardzo lubię bazylię, więc to propozycja dla mnie :)
ReplyDeleteWidziałam ten przepis w programie, Tobie wyszło to niemal identycznie i na pewno tak samo pysznie ;)
ReplyDeleteMarcimarynara - były świetne! Będę podobne jeszcze robić!
ReplyDelete