Przepisy

4 August 2012

Mini-palmiery bazyliowe


Dziś superprosty przepis na mini palmiery zainspirowany programem Lorraine Pascale. Świetne na szybką przekąskę, lub na imprezę. Do tego po raz pierwszy wykorzystałam mój nowy obiektyw :-) 

Mini-palmiery bazyliowe

1 opakowanie ciasta francuskiego
bardzo duży pęczek bazylii 
garść orzechów włoskich
szczypta soli
2 łyżki oliwy
10 suszonych na słońcu pomidorów (w oliwie)
1 jajko rozbełtane

Listki bazylii myjemy, delikatnie osuszamy i wkładamy do blendera. Miksujemy aż się dobrze rozdrobnią. Dodajemy orzechy, oliwę i szczyptę soli, miksujemy jeszcze chwilę. Ciasto rozwijamy i pokrywamy jego powierzchnię pastą bazyliową. Pomidory osączamy z oliwy i siekamy po czym układamy równomiernie na cieście. Szersze boki zwijamy z obu stron. Całość owijamy papierem i wkłądamy do lodówki na godzinę. Nagrzewamy piekarnik do ok. 190 C. Wyciągamy schłodzone ciasto , odwijamy papier i kroimy ostrym nożem na około 1 cm plastry i układamy je na blasze pokrytej papierem do pieczenia. Smarujemy po wierzchu rozbełtanym jajkiem. Pieczemu około 17-20 minut aż palmiery lekko się zezłocą. Studzimy i podajemy! Smacznego!










9 comments:

  1. Fajny, pomysłowy przepis na przekąskę. Zamieniam orzechy na inny składnik (może pomidory suszone) i "kupuję" przepis. Pozdrawiam i przy okazji zapraszam do dodania przepisu do zrolowanych.

    ReplyDelete
  2. Pomidory już są, to może bułka tarta?

    ReplyDelete
  3. Wyglądają pysznie! Nigdy nie jadłam palmierów.
    Pozdrowienia:)

    ReplyDelete
  4. Karmelitko - w zasadzie można różne nadzienia używać i będzie pyszne!
    Gosik - myślę, że możnaby na przykłąd oliwki posiekać i dodać :-)
    Majana - ja bardzo lubię takie palmiery na słodko, kiedyś koło mnie była cukiernia i sobie kupowałam, ale już wieki ich nie widziałam!

    ReplyDelete
  5. Ja uwielbiam palmiery te tradycyjne -słodkie i twarde. Do dziś pamiętam jak chodziłam po nie do takiej małej piekarni i tak samo wieki ich nie widziałam. Przepadly:/ Dobrze,ze można je zastąpić wersją wytrawną,jak Twoja. Super !

    ReplyDelete
  6. bardzo lubię bazylię, więc to propozycja dla mnie :)

    ReplyDelete
  7. Widziałam ten przepis w programie, Tobie wyszło to niemal identycznie i na pewno tak samo pysznie ;)

    ReplyDelete
  8. Marcimarynara - były świetne! Będę podobne jeszcze robić!

    ReplyDelete