Przepisy

16 September 2012

Tarta z grillowanym bakłażanem i papryką


Pieczone czy grillowane warzywa nabierają wyjątkowego smaku. Dania z takimi warzywami czy z nich samych (np. zupy) są przepyszne! Już sam zapach rozchodzący się z piekarnika jest niesamowity!
Tym razem upiekłam bakłażana, paprykę i cebulę i potem znalazły się w tej bardzo smacznej i kolorowej tarcie! Niestety zanim zdążyłam zrobić zdjęcie juz połowy nie było...

Tarta z grillowanym bakłażanem i papryką

ciasto:
250 g mąki pszennej
80 g masła
60 g smalcu
szczypta soli
ok. 5 łyżek bardzo zimnej wody

nadzienie:
1 nieduży bakłażan
1 czerwona papryka
1 cebula
250 ml śmietanki 18 %
3-4 jajka
szczypta soli/pieprzu
1-2 łyżki posiekanego koperku

Wyrabiamy ciasto, najłatwiej w malakserze - najpierw mąkę, sól i masło miksujemy a potem dodajemy wodę. Ciasto zawijamy w folię do żywności i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. 
Bakłażana myjemy, przekrawamy wzdłuż na pół, paprykę kroimy na połowę i wycinamy środek z pestkami. Cebulę kroimy na pół lub ćwiartki. Blachę smarujemy oliwą, układamy bakłażana, pieczemy w 200 C przez ok. 10 minut, dodajemy paprykę i cebulę (cebulę po wierzchu smarujemy oliwą) i pieczemy warzywa dalsze 15-20 minut. Ja użyłam w piekarniku funkcji grilla. Gdy warzywa będą miękkie wyciągamy blachę i odstawiamy by wystygły. Ściągamy skórkę z papryki. Łyżką wyciągamy miąższ z bakłażana.
Schłodzone ciasto wałkujemy i wykładamy nim formę do tarty (formę wcześniej smarujemy masłem). Wkładamy do lodówki na dalsze pół godziny. Ciasto nastepnie nakłuwamy widelcem, przykrywamy papierem do pieczenia i wysypujemy na wierzch kulki ceramiczne. Podpiekamy spód tarty w 180 C przez ok. 15 minut, potem ściągamy papier z kulkami i dopiekamy dalsze 10 minut. Na podpieczony spód wykłądamy pokrojone na plastry/kawałki podpieczone warzywa. W misce mieszamy śmietankę, jajka, sól/pieprz oraz koperek i zalewamy warzywa w tarcie. Pieczemy tartę ok. 35-40 minut. Jemy na gorąco lub na zimno.



8 comments:

  1. Oh muszę w końcu wykonać taką pyszną tartę! :)

    ReplyDelete
  2. Pięknie wygląda,kolorowa i zapewne przepyszna:)

    ReplyDelete
  3. Bardzo lubię tarty, na pewno zrobię sobie taką:))

    ReplyDelete
  4. Mmmm, bardzo lubię takie tarty... :)

    ReplyDelete
  5. Wygląda apetycznie:) Pozdrawiam N.

    ReplyDelete
  6. jeszcze jedno pytanie: na jak duza forme wystarczy ta ilosc ciasta?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Myślę, że jakieś 30 cm średnicy. Mam taką standardową szklaną formę. Spokojnie starcza dla 6 - 8 osób, oczywiście zależy jaki kto ma apetyt :-)

      Delete