Kolejny przepis od mojego kolegi z Hong Kongu. Przepyszny, trochę ostry kurczak.
Kurczak imbirowy
225 gr piersi z kurczaka pokrojonej w paseczki
1/4 szklanki posiekanego drobno imbiru
1-2 ząbki czosnku (z praski)
1 1/2 łyżki sosu rybnego
1 1/2
łyżki sosu sojowego
1/2 łyżeczki cukru
1/4 szklanki listków młodej zielonej cebulki pokrojonej na 2 cm kawałki
2 łyżki wody lub rosołu
2 łyżki oleju
Olej podgrzewamy na patelni/woku, dodajemy imbir, czosnek i smażymy aż zaczną pachnieć. Dodajemy kurczaka, smażymy aż zmieni kolor, dodajemy sosy i cukier. Smażymy mieszając. Na końcu dodajemy zieloną cebulkę i wodę/rosół. Chwilę podsmażamy i gotowe!
zielona cebulka? a nie można po polsku: szczypiorek?
ReplyDeleteJeśli już to szczypior. Szczypiorek to ten cieniutki. :)
ReplyDelete