Przepisy
▼
6 June 2009
chleb 60/40 Nilsa
Mamy kolejną edycję Weekendowej Piekarni i tym razem Tatter zaproponowała nam chleb 60/40 (proporcje mąki żytniej do pszennej). Chlebek wyszedł mi ciemniejszy, gdyż użyłam mąki żytniej razowej.
Poniżej przepis za Tater:
60/40 Nilsa
270g żytniego razowego zakwasu (100% hydracji)
135g żytniej maki razowej lub T1150 (ja dałam mąki razowej)
180g białej maki pszennej (użyłam chlebowej)
200g wody, (52C minus Wasza temperatura pokojowa) (dałam letniej, nie mam termometru)
2g swieżych drożdży (opcjonalnie) (dałam drożdże)
9g soli
Wymieszałam składniki w misce i zostawiłam na 45 minut, następnie złożyłam ciasto (można jedynie przemieszać) i znów zostawiłam na 45 minut. Następnie uformowałam podłużny bochenek i złączeniem w górę, włożyłam go do omączonego kosza. Zostawiłam do wyrośnięcia. Bochenek z drożdżami rośnie znacznie krocej (ok. 1 - 1 1/2 godziny). W każdym razie ciasto ma prawie podwoić swoja objętość (ok 90-95%). Rozgrzałam piec wraz z kamieniem do 260C.
Wyrośnięty chleb przełożyłam na łopatę, szybko nacięłam i zsunęłam na rozgrzany kamień. Piekłam z para przez 10 minut następnie obniżyłam temperaturę do 220C i piekłam jeszcze 35 minut. Chleb wystudziłam przed pokrojeniem.
U mnie nie było niespodzianek, chleb ładnie wyrósł, wydaje mi się, że jak go nacinałam to nieco opadł (nie wiem czemu) i potem piekł się już normalnie (przykryłam folią na ostatnie 10 minut, bo nie lubię za bardzo przypieczonego).
śliczny, mój właśnie wyrasta :)
ReplyDeleteWygląda tak slicznie! Super chlebek!:)
ReplyDeleteŁadny jest :-) Mój siedzi w piecu i już się łaskawie rozlazł na boki... ;)
ReplyDeleteAnia ,bardzo elegancki twój,ja też chcę upiec taki mocno razowy
ReplyDeletePięknie wyszedł! Ja tez piekłam z razowej i myślę ze dobrze zrobiłam...ale na drugi raz zrobię z innej...pozdrawiam.
ReplyDelete