Przepisy

25 June 2009

grillowane cukinie

Od kilku dni zaczynają się nasze zbiory cukinii na działce. Ogromnie lubię to warzywko, najbardziej jak zbierze się je jeszcze małe, mają wtedy najdelikatniejszy smak i słabo wykształcone pestki. Staramy się zbierać gdy mają około 15 cm długości. Czasem gdzieś ukryje nam się jakaś i uda się jej podrosnąć więcej, wtedy kończy w leczu lub a curry.
Takie młodziutkie pysznie smakują po prostu grillowane, pomysł zaczerpnęłam od znajomej Włoszki. Potem jak mi o nich powiedziała, to przypominałam sobie, że faktycznie Włosi do głównego dania często dodają grillowane warzywa - cukinie, bakłażany i inne. Zapraszam do spróbowania!

Grillowane cukinie

3-4 małe cukinie
oliwa
sól/pieprz

Cukinie kroimy na plasterki około 3-5 mm grubości w zależności od wielkości cukinii i upodobania.
Teraz są 2 metody - pierwsza polecana przez moją koleżankę Włoszkę - grillowanie na patelni bez żadnego tłuszczu. Ja kupiłam kiedyś specjalną patelnię i najczęściej właśnie tak robię. Rozgrzewam patelnie i układam plasterki, po paru minutach obracam. Przekładam na półmisek i skrapiam oliwą. Inna metoda, którą dziś wypróbowałam to posmarowanie plasterków cukinii oliwą przed grillowaniem, a dla smakoszy polecam posypanie po wierzchu odrobiną startego parmezanu. Podajemy jak wystygną posypane odrobiną soli i pieprzu. Można oczywiście włożyć plasterki do kratki i grillować na wolnym powietrzu.

5 comments:

  1. Ja najpierw mieszam oliwę z siekanym czosnkiem i dopiero smaruję cukinię, i pozwalam jej poleżeć kilka minut w tej zalewie. Ale to w sumie nieważne, bo tak doskonałe warzywo i bez żadnych dodatków jest super. Mniam! ;)

    ReplyDelete
  2. Uwielbiam grillowane warzywa ! We Włoszech jadłam je codziennie :) Niedawno też podałam taki pomysł mojej mamie i przyrządziłam jej cukinię na grillu. Bardzo posmakowała. Ja nacieram ją mocno czosnkiem, bo bardzo lubię zapach warzyw z czosnkiem:) Mmmm...
    Pyszniutko :)

    ReplyDelete
  3. Bardzo lubie takie grilowane warzywa, a cukinie w szczegolnosci :)

    ReplyDelete
  4. Ja tez bardzo lubie czosnek, ale z drugiej strony cukinia jest pyszna sama w sobie...

    ReplyDelete
  5. zazdroszcze Ci własnej cukinii, w sumie to dopiero w tym roku ją pokochałam

    ReplyDelete