Przepisy

14 August 2009

chleb pszenny wiejski - Country Bread


Wróciliśmy wczoraj wieczorem z naszego 3-dniowego wypadu w Opolskie. Śliczne widoki, urocze miasteczka, niezmierzone lasy, po prostu bardzo piękna okolica. Nawet z pogodą nam się udało, chociaż wyjeżdżając we wtorek wprost płynęliśmy w potokach deszczu.
Po powrocie w lodówce pustki, nie zdążyłam upiec wcześniej chleba i zamrozić, więc śniadania rano nie było. Za to dziś upiekłam pyszny, puszysty chlebek - tym razem na drożdżach - kolejny świetny przepis Jeffreya Hamelmana. Więcej rekomendacji chyba nie potrzeba...

Chleb pszenny wiejski - Country Bread (na drożdżach)

preferment (zaczyn):
250 gr mąki pszennej chlebowej
150 gr wody
4 gr soli
1 gr drożdży świeżych

ciasto właściwe:
250 gr mąki pszennej chlebowej
190 gr wody
5 gr soli
2 gr świeżych drożdży
preferment

Mieszamy składniki zaczynu - powstanie gęsta masa. Najlepiej do tego celu użyć większej miski, bo zaczyn przez noc bardzo wyrośnie. Przykrywamy i odstawiamy na 12 - 16 godzin. Gdy zaczyn jest gotowy, mieszamy w osobnym naczyniu pozostałe składniki (nie dodajemy jeszcze zaczynu) i wyrabiamy kilka minut. Następnie dodajemy zaczyn i wyrabiamy do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Ciasto powinno być miękkie i średniej gęstości.
Odkładamy do wrośnięcia pod przykryciem na 2 i 1/2 godziny. Składamy 2 razy - co 50 minut.
Następnie wstępnie formujemy bochenek i zostawiamy pod przykryciem na 10 - 20 minut. Po tym czasie formujemy bochenek i odstawiamy do wyrośnięcia w koszyku - na 1 i 1/4 do 1 i 1/2 godziny.
Chleb przed włożeniem do nagrzanego piekarnika nacinamy.
Pieczemy w naparowanym piekarniku w 230 C przez około 35 minut. W trakcie pieczenia, gdy chleb zacznie nabierać koloru - uchylić na chwilę drzwi piekarnika, by wypuścić wilgoć i by chleb dopiekał się już w suchym piekarniku.
Studzimy na kratce.



5 comments:

  1. Przesliczny chlebek :) Zapisze sobie przepis i niedlugo wyprobuje :))

    ReplyDelete
  2. Wygląda cudownie. Podkradłabym jedną kromeczkę... ;)

    ReplyDelete
  3. Chlebek jak zawsze u Ciebie cudny, zapisalam już

    Aniu ustrzelilam Cie, wpadnij do mnie po szczególy zabawy!

    ReplyDelete
  4. Majko - polecam,bardzo smaczny
    Kasiu - zapraszam na kromeczke w kazdej chwili
    Kass - dziekuje, bardzo mi milo!

    ReplyDelete
  5. Aniu ,ja go wczoraj upiekłam ,ale nie dałam rady zrobić zdjęccia, był na prezent ( był dla mojej cioci)
    Podobno przepyszny :))))

    ReplyDelete