Przepisy
▼
29 August 2009
chleb żytni z orzechami włoskimi
Kolejny pyszny chleb upieczony według jednego z przepisów Jeffreya Hamelmana. Wilgotny, o pięknej ciemnej barwie, z chrupiącymi orzechami. Smakuje świetnie z samym masłem, albo z serami czy innymi dodatkami. Dosyć łatwo się wyrabia, ładnie wyrasta i jak widać upiekł się też bez problemów. Gorąco polecam!
Chleb żytni z orzechami włoskimi
zaczyn:
150 gr mąki żytniej razowej
125 gr wody
7-8 gr zakwasu żytniego
ciasto właściwe:
250 gr mąki pszennej chlebowej
100 gr mąki żytniej razowej
215 gr wody
9 gr soli
7-8 gr świeżych drożdży
zaczyn
125 gr orzechów włoskich
Składniki zaczynu mieszamy ze sobą, przykrywamy i odstawiamy na 14-16 godzin.
Gdy zaczyn jest gotowy, mieszamy pozostałe składniki ciasta, bez orzechów, i wyrabiamy do uzyskania średnio rozwiniętego glutenu. Dodajemy wtedy orzechy i wyrabiamy jeszcze chwilę, by orzechy dobrze się wymieszały z ciastem.
Przykrywamy i odstawiamy na 1 godzinę.
Formujemy chleb i wkładamy do koszyka do wyrośnięcia na 50-60 minut.
Pieczemy z parą 15 minut w temperaturze 235 C a potem obniżamy temperaturę do 225 i pieczemy dalsze 20-25 minut.
Studzimy na kratce.
Wygląda wspaniale. Chleb z orzechami musi smakować fantastycznie.
ReplyDeletetaki chleb z lazurem albo gorgonzolą byłby pyszny :)
ReplyDeletePrzepiękny chleb o cudownym kształcie. Muszę się skusić na chleb z orzechami.
ReplyDeletePozdrawiam:)
lubię włoskie orzechy
ReplyDeletepiękny chleb
widziałam go, widziałam:D tez mam na niego ochote:D przepiekny jest!
ReplyDeleteAniu ,chleb wygląda niezwykle kusząco i jakie ma piękne ciecia :))))
ReplyDeleteHm , może by tak go jutro upiec :D
Piekny chleb Aniu! Uwielbiam te zytnie, a z orzechami tym bardziej :)
ReplyDeletePozdrawiam serdecznie!
Już spisałam, czeka w kolejce na upieczenie. Pięknie wygląda!
ReplyDeleteMiłe Panie, musze przyznać, że to jeden z bardziej udanych chlebów, smakuje rewelacyjnie i jak to chleb żytni, długo trzyma świeżość. Gorąco polecam!
ReplyDeletehmm... chleb z orzechami? Ania, chyba masz rację, musi smakować rewelacyjnie! :)
ReplyDeleteBlk - pyszny jest, pyszny!
ReplyDelete