Niedawno postanowiłam dać szansę innemu mistrzowi piekarnictwa - Danowi Lepardowi i upiekłam prosty mleczny chleb z jego przepisu. Wszedł pięknie, urósł niesamowicie (i przed pieczeniem i w trakcie), bardzo dobrze się tostował i smakował też świetnie. Według mojego męża nie przebił on smakiem chleba tostowego wg J.Hamelmana, ale mnie się i tak podobał.
Przepis podaję za autorem:
Prosty mleczny chleb
Simple milk loaf
1 1/2 łyżeczki świeżych drożdży
350 g pełnego mleka
20 g golden syrup lub syropu klonowego
250 g zwykłej mąki pszennej
250 g mąki pszennej chlebowej
1 i 1/4 łyżeczki soli
25 g roztopionego masła
W misce mieszamy drożdże z mlekiem i syropem. Dodajemy mąkę oraz sól i chwilę wyrabiamy do wymieszania się składników. Polewamy po wierzchu roztopionym masłem i wyrabiamy aż do wymieszania. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut. Na naoliwionej powierzchni wyrabiamy ciasto 10 sekund. Wycieramy miskę, smarujemy oliwą i przekładamy do niej ciasto. Przykrywamy i zostawiamy na 10 minut.
Powtarzamy wyrabianie dwukrotnie za każdym razem zostawiając ciasto by odpoczęło na 10 minut. Po ostatnim wyrabianiu zostawiamy ciasto na 30 minut.
Ciasto dzielimy na 2 części, formujemy kule i wkładamy do przygotowanej wcześniej foremki (metalową keksówkę smarujemy tłuszczem i obsypujemy mąką). Przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 1 i 1/2 godziny (aż ciasto podwoi wielkość).
Nagrzewamy wcześniej piekarnik do 210 C. Wierzch chleba smarujemy odrobiną mleka przed włożeniem do piekarnika i pieczemy 15 minut. Zmniejszamy następnie temperaturę do 180 C i dopiekamy dalsze 25-30 minut.
Wyciągamy z foremki i studzimy na kratce. Gotowe!
wyglada na pyszny i fajny ma kształt
ReplyDeleteMargot - kształt ma powiedziałabym - frywolny ;-)
ReplyDeleteU mnie przez długi czas były spory. Mnie tak urzekły zdjęcia i pomysłwość Leparda, że długo stawiałam na niego. I nadal go lubię. Ale co Hamelman to Hamelman. No ale teraz to ja już nie mogę inaczej ;-)
ReplyDeleteWygląda pięknie, fajny kształt :))
ReplyDeleteGospodarna Narzeczona - rozumiem Cie w 100 procentach!
ReplyDeleteMajano- dzięki!