Przepisy

10 January 2010

ciasto maślano-pomarańczowe



Ostatnio naszła mnie ochota na ciasto pomarańczowe i poszukiwania przepisu zaprowadziły mnie na blog Eweny "raspberries and cream", gdzie znalazłam przepis na bardzo apetyczne ciasto maślano-pomarańczowe.
Cóż mogłoby być lepszego na niedzielne zimowe południe? Ciasto szybkie i łatwe w wykonaniu, dosyć słodkie (choć dałam mniej cukru niż w przepisie) i chętnie je powtórzę, już bez lukru jednak, bo słodycz nieco zdominowała cały smak. Poza tym pyszne, wilgotne i bardzo ładnie się prezentuje. Przepis podaję za Eweną (z moimi zmianami):

Ciasto maślano-pomarańczowe

250 g miękkiego masła
2 łyżki startej skórki pomarańczy
1 1/2 szklanki(330 g) drobnego cukru - ja dałam 250 g
4 jajka
1 1/2 szklanki(225 g) mąki ze środkiem spulchniającym(self-raising)
1/2 szklanki(75 g) zwykłej mąki - dałam po prostu 300 g mąki tortowej i odpowiednią ilość proszku do pieczenia
3/4 szklanki(180 ml) soku pomarańczowego (wycisnęłam sok z 2 dużych pomarańczy)

lukier:
1 1/2 szklanki(240 g) cukru pudru
1 łyżeczka miękkiego masła
2 łyżki soku z pomarańczy

Nastawiamy piekarnik na temperaturę 170 st. Głęboką foremkę o średnicy 22 cm smarujemy i wykładamy papierem tak, aby papier wystawał ok 5 cm powyżej końca bocznych ścianek. Ja po prostu wysmarowałam foremkę masłem i obsypałam mąką.
Masło, skórkę i cukier ubijamy mikserem aż masa stanie się jasna i puszysta. Dodajemy kolejno po 1 jajku i ubijamy. Dodajemy mąkę i sok, w dwóch partiach. Miksturę wlewamy w przygotowaną foremkę.
Pieczemy ok 1 godziny (u mnie 15 minut dłużej). Pozostawiamy jeszcze 5 minut w formce, po czym wyjmujemy i studzimy.

Przygotowanie lukru
Cukier puder umieszczemy w żaroodpornej misce, dodajemy masło i sok i rozcieramy aż uzyskamy pastę. Miskę umieszczamy w naczyniu z parującą wodą i mieszamy cukier aż masę będzie można łatwo rozsmarować na cieście. To był mój pierwszy eksperyment z lukrem i chyba był zbyt gęsty.


 


16 comments:

  1. cholewka , ale pysznie się prezentuje

    ReplyDelete
  2. Też mi się bardzo ten przepis podoba. Upiekę sobie, a co tam!

    ReplyDelete
  3. Imponująco wygląda i napewno pysznie smakuje:)

    ReplyDelete
  4. wygląda pysznie!
    a lukier śliczny śnieżnobiały. :)

    ReplyDelete
  5. Wspaniale mniam maślano pomarańczowe ach :)

    ReplyDelete
  6. śliczne! uwielbiam pomarańczowe ciasta, koniecznie do spróbowania :)

    ReplyDelete
  7. ojjjj aż mi ślinka pociekła na jego widok

    Boski !

    ReplyDelete
  8. O mniam! Boskie ciacho! :))
    Tez mi leci ślinka :))

    ReplyDelete
  9. Mnie się tez bardzo podoba...upiekę rodzince, może wytrzymam i nie zjem...

    ReplyDelete
  10. Dziękuję za komplementy! Ciacho polecam, dla lubiących nie za słodkie wypieki - radzę zrezygnować z lukru.

    ReplyDelete
  11. Wygląda przepysznie. Czy możesz mi powiedzieć ile konkretnie dałaś tego proszku do pieczenia?

    ReplyDelete
  12. Shinju - wiesz - 1 opakowanie proszku do pieczenia (30 g) jest na 1 kilo mąki - więc sobie wyliczyłam że jakieś 8-9 g proszku na tą ilość mąki powinno wystarczyć.

    ReplyDelete
  13. Upieczone i zjedzone :) Pyszne, wilgotne, aromatyczne ciasto!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało :-)

      Delete
  14. Nie wiem co zrobiłam źle, ale ciasto nie wyrosło, a w środku był zakalec. Ogólnie placki zawsze mi się udają, ale ten okazał się klapą, choć w smaku dobry i ładnie pachnie. Co może być przyczyna? Przecież to zwykłe ucierane ciasto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Zastanawiam się i nie wiem co mogło być przyczyną. Dałaś proszku do pieczenia? Może z mąką coś nie tak. No nie potrafię Ci powiedzieć.
      Mnie wyszło od razu bardzo ładnie i dobrze wyrosło co widać na zdjęciu.
      Mam nadzieję, że to tylko jednorazowy wypadek przy pracy i kolejne wypieki Ci się świetnie udadzą :)

      Delete