Przepisy

28 January 2010

krem z brokułów ze Stiltonem


Dziś moja czwarta propozycja do Tygodnia Kuchni Brytyjskiej. Tym razem to bardzo aromatyczna i przy okazji prosta zupa - krem z brokułów ze Stiltonem.
Pomysł na zupę zrodził się parę dni temu gdy zaprzyjaźniona Ewa przyniosła nam w prezencie kawałek rewelacyjnego sera - Stichelton-a. Jest to ser bardzo zbliżony do Stiltona lecz produkowany z niepasteryzowanego mleka co dodaje mu wyjątkowości. Nazwa zresztą wskazuje na podobieństwo tych dwóch serów. Ma on wyrazisty smak, może nawet nieco ostry, lecz w połączeniu z łagodnym kremem z brokułów nadaje zupie nowy wymiar. Efekt końcowy moim zdaniem bardzo udany.
Przepisy na kremy z brokułów znalazłam na stronie BBC i poniżej już moja nieco zmodyfikowana wersja.

Krem z brokułów ze Stiltonem

1 duży brokuł (ok 500 g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
800 ml bulionu z kurczaka
50 ml śmietanki kremówki
sól/pieprz
ser Stilton

W rondlu podsmażamy na maśle i oliwie posiekaną cebulkę i czosnek aż staną się szkliste (2-3 min). Dodajemy umyty i pokrojony na mniejsze kawałeczki brokuł i smażymy mieszając jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 7 minut (od zagotowania) aż brokuł będzie miękki. Całość dokładnie miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietankę. Gorącą zupę podajemy na talerzu obficie posypaną pokruszonym Stiltonem. Gotowe!


7 comments:

  1. Jaka ślicznie zielona :) Zjadlabym:)

    ReplyDelete
  2. Lubue Blue Stilton -jest bardzo wyrazisty w smaku -do brokulow idealny

    ReplyDelete
  3. Jakim serem ewentualnie mozna zastapic stilton, bo nie wiem, czy go dostane?

    ReplyDelete
  4. Majanko - zapraszam!
    Anulka - tak, Stilton do bardzo wielu rzeczy świetnie pasuje!
    Dragonfly - poszukaj jakiegoś pikantnego niebieskiego sera, dobrze dojrzałego, nada charakteu zupie.

    ReplyDelete
  5. Dobra przyznaję - to jest ang i jest smaczne :D

    ReplyDelete
  6. Aniu, wspaniala propozycja! Uwielbiam zupy-krem, w tym brokulowe ;) no a z dodatkiem wyrazistego sera to juz niebo w gebie... :))

    ReplyDelete