Dziś moja czwarta propozycja do Tygodnia Kuchni Brytyjskiej. Tym razem to bardzo aromatyczna i przy okazji prosta zupa - krem z brokułów ze Stiltonem.
Pomysł na zupę zrodził się parę dni temu gdy zaprzyjaźniona Ewa przyniosła nam w prezencie kawałek rewelacyjnego sera - Stichelton-a. Jest to ser bardzo zbliżony do Stiltona lecz produkowany z niepasteryzowanego mleka co dodaje mu wyjątkowości. Nazwa zresztą wskazuje na podobieństwo tych dwóch serów. Ma on wyrazisty smak, może nawet nieco ostry, lecz w połączeniu z łagodnym kremem z brokułów nadaje zupie nowy wymiar. Efekt końcowy moim zdaniem bardzo udany.
Przepisy na kremy z brokułów znalazłam na stronie BBC i poniżej już moja nieco zmodyfikowana wersja.
Krem z brokułów ze Stiltonem
1 duży brokuł (ok 500 g)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
2-3 łyżki oliwy
2 łyżki masła
800 ml bulionu z kurczaka
50 ml śmietanki kremówki
sól/pieprz
ser Stilton
W rondlu podsmażamy na maśle i oliwie posiekaną cebulkę i czosnek aż staną się szkliste (2-3 min). Dodajemy umyty i pokrojony na mniejsze kawałeczki brokuł i smażymy mieszając jeszcze chwilę. Całość zalewamy bulionem i gotujemy ok. 7 minut (od zagotowania) aż brokuł będzie miękki. Całość dokładnie miksujemy i doprawiamy solą i pieprzem. Na koniec dodajemy śmietankę. Gorącą zupę podajemy na talerzu obficie posypaną pokruszonym Stiltonem. Gotowe!
Jaka ślicznie zielona :) Zjadlabym:)
ReplyDeleteLubue Blue Stilton -jest bardzo wyrazisty w smaku -do brokulow idealny
ReplyDeleteJakim serem ewentualnie mozna zastapic stilton, bo nie wiem, czy go dostane?
ReplyDeleteMajanko - zapraszam!
ReplyDeleteAnulka - tak, Stilton do bardzo wielu rzeczy świetnie pasuje!
Dragonfly - poszukaj jakiegoś pikantnego niebieskiego sera, dobrze dojrzałego, nada charakteu zupie.
Dobra przyznaję - to jest ang i jest smaczne :D
ReplyDeletePolko - :-)
ReplyDeleteAniu, wspaniala propozycja! Uwielbiam zupy-krem, w tym brokulowe ;) no a z dodatkiem wyrazistego sera to juz niebo w gebie... :))
ReplyDelete