Pomysł przyszedł mi do głowy po przeczytaniu wpisu Tatter o paście z sera Cheddar. Przypomniałam sobie, że podobny przepis lecz z serem Stilton znalazłam w świetnej książce, którą dostałam od Kasi na Gwiazdkę - The National Trust Traditional Recipie Book (aut. Sarah Edington). Książka jest prawdziwą skarbnicą i mimo, że nie ma w niej dużo zdjęć to są świetne opisy i przede wszystkim sprawdzone tradycyjne przepisy!
Tak więc oto bardzo prosty i praktyczny przepis na to co zrobić z kawałkiem Stiltona, który pozostał nam po Świętach! Najlepiej smakuję po prosty na kawałku chrupiącego tostowanego chleba. To moja kolejna propozycja do Tygodnia Kuchni Brytyjskiej.
Potted Stilton
275 g sera Stilton
50 g miękkiego masła
szczypta kwiatu muszkatołowego (ang. mace)
szczypta pieprzu cayenne
2 łyżki wina porto lub mleka (moim zdaniem z winem dużo lepsze! Dałam wina więcej bo ser był suchy).
Wszystkie składniki wkładamy do blendera i miksujemy na masę. Przekładamy następnie do szklanego naczynia. Przechowujemy w lodówce. Jeśli chcemy przechowywać pastę dłużej - do 2 tygodni, to pastę w naczyniu polewamy roztopionym sklarowanym masłem.
Smacznego!
Bardzo ciekawa kombinacja smaku!
ReplyDeletetaka pasta to musi być pyszna
ReplyDelete