Przepisy

5 April 2010

truskawkowy torcik serowy


W tym roku Wielkanoc zbiegła się z urodzinami mojego męża. Ponieważ oboje lubimy lekkie, owocowe ciasta, wymyśliłam sobie, że przygotuję torcik serowo-truskawkowy. I wyszedł fantastycznie! Pyszny, nie zbyt słodki, bardzo truskwakowy i do tego śliczny! Zdecydowanie trafi do naszych ulubionych!

Truskawkowy torcik serowy

spód:
150 g biszkoptów
100 g masła

masa serowa:
500 g zwykłego serka na sernik (gotowy w pudełku)
450 g mrożonych truskawek
200 g cukru
25 g żelatyny
1/2 szklanki wrzątku

na wierzch:
200 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa

Biszkopty rozdrabniamy w misce, zalewamy rozpuszczonym masłem i wykładamy nimi tortownicę (20 cm) ugniatając ściśle palcami. Ser przekładamy do osobnej miski. Rozmrożone truskawki (wraz w powstałym sokiem) miksujemy w malakserze na pure. Dodajemy je do sera, dosypujemy cukru i miksujemy aż się wymieszają. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i gdy lekko przestygnie dolewamy do masy serowej po trochu, stale miksując. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki na parę godzin. Truskawki tniemy na plasterki i układamy na zastygniętym serniku. Przygotowujemy galaretkę truskawkową (ja rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody zamiast w pół litra) i przestudzoną wylewamy na wierzch. Wkładamy ponownie do lodówki na parę godzin. Gotowe!
Smacznego!


7 comments:

  1. To chyba jakiś znak. I to pyszny znak:) Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  2. Śliczny! Mniam i truskawkowy!
    Najlepsze życzenia dla Męża!:)

    ReplyDelete
  3. Bardzo apetycznie wygląda ten truskawkowy torcik serowy:-)

    ReplyDelete
  4. Mam małe pytanko. Czy według Pani można zastąpić truskawki bananami?

    ReplyDelete
  5. Można zastąpić czym kto lubi :-) Mnie smakuje z truskawkami bo są lekko kwaskowate i bardzo aromatyczne. Z bananami może wyjść nieco słodkie i trzeba uważać bo banany ciemnieją i może nie wyglądać ładnie. Może dodać trochę soku z cytryny? Najlepiej wypróbować smak na niewielkiej ilości, nawet bez żelatyny. Zmiksować małą porcję, schłodzić i spróbować. W ten sposób uniknie sie rozczarowania i można też zawsze coś zmienić w razie potrzeby. Życzę powodzenia i smacznego!

    ReplyDelete
  6. dziękuję bardzo za rade, jutro będę próbować :))

    ReplyDelete