W tym roku Wielkanoc zbiegła się z urodzinami mojego męża. Ponieważ oboje lubimy lekkie, owocowe ciasta, wymyśliłam sobie, że przygotuję torcik serowo-truskawkowy. I wyszedł fantastycznie! Pyszny, nie zbyt słodki, bardzo truskwakowy i do tego śliczny! Zdecydowanie trafi do naszych ulubionych!
Truskawkowy torcik serowy
spód:
150 g biszkoptów
100 g masła
masa serowa:
500 g zwykłego serka na sernik (gotowy w pudełku)
450 g mrożonych truskawek
200 g cukru
25 g żelatyny
1/2 szklanki wrzątku
na wierzch:
200 g świeżych truskawek
1 galaretka truskawkowa
Biszkopty rozdrabniamy w misce, zalewamy rozpuszczonym masłem i wykładamy nimi tortownicę (20 cm) ugniatając ściśle palcami. Ser przekładamy do osobnej miski. Rozmrożone truskawki (wraz w powstałym sokiem) miksujemy w malakserze na pure. Dodajemy je do sera, dosypujemy cukru i miksujemy aż się wymieszają. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wrzącej wody i gdy lekko przestygnie dolewamy do masy serowej po trochu, stale miksując. Gotową masę wylewamy na przygotowany spód i wkładamy do lodówki na parę godzin. Truskawki tniemy na plasterki i układamy na zastygniętym serniku. Przygotowujemy galaretkę truskawkową (ja rozpuszczam w 400 ml wrzącej wody zamiast w pół litra) i przestudzoną wylewamy na wierzch. Wkładamy ponownie do lodówki na parę godzin. Gotowe!
Smacznego!
To chyba jakiś znak. I to pyszny znak:) Pozdrawiam:)
ReplyDeleteŚliczny! Mniam i truskawkowy!
ReplyDeleteNajlepsze życzenia dla Męża!:)
Zmiany tu widzę Aniu. Pozdrawiam.
ReplyDeleteBardzo apetycznie wygląda ten truskawkowy torcik serowy:-)
ReplyDeleteMam małe pytanko. Czy według Pani można zastąpić truskawki bananami?
ReplyDeleteMożna zastąpić czym kto lubi :-) Mnie smakuje z truskawkami bo są lekko kwaskowate i bardzo aromatyczne. Z bananami może wyjść nieco słodkie i trzeba uważać bo banany ciemnieją i może nie wyglądać ładnie. Może dodać trochę soku z cytryny? Najlepiej wypróbować smak na niewielkiej ilości, nawet bez żelatyny. Zmiksować małą porcję, schłodzić i spróbować. W ten sposób uniknie sie rozczarowania i można też zawsze coś zmienić w razie potrzeby. Życzę powodzenia i smacznego!
ReplyDeletedziękuję bardzo za rade, jutro będę próbować :))
ReplyDelete