Przepisy

1 June 2010

bułeczki maślane Dorotus


Ostatni tydzień bardzo szybko mi zleciał. Miałam tyle pracy i różnych spraw, że nie udało mi się zaglądać  tutaj ani w ogóle poszperać w internecie. Bywa jednak i tak. Mam nadzieję, że w najbliższych tygodniach znajdę nieco więcej czasu i odrobię nieco zaległości.
Wczoraj rano obudziłam się ze świadomością, że całe pieczywo się skończyło! Wygrzebałam znaleziony wcześniej przepis z bloga  Dorotus i upiekłam pyszne maślane bułeczki. Wyszły bardzo mięciutkie, delikatnie słodkie, pyszne z serem czy z dżemem. Od jakiegoś czasu chodzą za mną bułki i z pewnością niedługo upiekę kolejne.
Przepis poniżej podaję za Dorotus:

Bułeczki maślane

1 szklanka letniego mleka 
110 g miękkiego masła 
2  łyżki cukru 
2 jajka, roztrzepane 
3/4 łyżeczki soli 
4 szklanki mąki pszennej (część mąki można zastąpić mąką razową lub żytnią) 
3 łyżeczki suchych drożdży (12 g) lub 24 g świeżych

Ponadto: jajko roztrzepane z 1 łyżka mleka do posmarowania.

Mikserem z przystawką do ciasta drożdżowego wymieszać wszystkie składniki w podanej kolejności, przez kilka minut. Można oczywiście ciasto wyrobić ręcznie (w przypadku drożdży świeżych zrobić wcześniej rozczyn, suche natomiast wymieszać z mąką). Po dokładnym wyrobieniu pozostawić pod przykryciem, w ciepłym miejscu, do podwojenia objętości.
Po tym czasie ciasto podzielić na 12 - 16 części (ja podzieliłam na 12). Bułeczki wyłożyć na blaszkę, pozostawiając między nimi około 1 cm odstęp. Przykryć, pozostawić do wyrośnięcia, do podwojenia objętości, na około 45 minut, aż się zetkną.
Wyrośnięte bułki wysmarować jajkiem, piec około 20 - 25 minut w temperaturze 185ºC. Podczas pieczenia można przykryć folią aluminiową, by się nie przypiekły. Studzić na kratce.

9 comments:

  1. Śliczne są, takie okrągłe i rumiane:)

    ReplyDelete
  2. Śliczne bułeczki! Takie złociste, piękne!
    Pozdrawiam:)

    ReplyDelete
  3. Aniu, prześlicznie wyrosły!

    ReplyDelete
  4. pysznie rumiana skórka.. z dżemem..ach!

    ReplyDelete
  5. Piekne buleczki Aniu. Rowniutkie i rumiane. Jak z obrazka :)

    ReplyDelete
  6. Dziękuję wszystkim za miłe słowa, dopiero teraz mam chwilkę wolnego by odpowiedzieć :-)

    ReplyDelete
  7. o kurcze a jak się robi takie równe bułeczki?
    Jak spod igły

    ReplyDelete
  8. Margot - po prostu biorę wagę i dokładnie odmierzam ciasto na każdą bułkę ;-) Lubię jak są równiutkie!

    ReplyDelete