Cóż mogę napisać - po prostu to absolutnie fantastyczne bułki, jedne z najlepszych jakie jadłam! Ale jakież inne mogłyby być skoro to przepis mojego guru! Bułeczki robi się prosto, ciasto jest miękkie i elastyczne, łatwo się formują i po upieczeniu rewelacyjnie smakują - są mięciutkie i maślane - cudowne!!! Aż pluję sobie w brodę, że tak długo zwlekałam z ich upieczeniem! Jedynym odstępstwem było posmarowanie ich przed pieczeniem jajkiem a nie masłem jak jest w przepisie, ale jutro znów będę je piekła i tym razem zrobię dokładnie jak w książce. Przepis za J.Hamelmanem, piekłam z połowy porcji, wyszło 15 bułeczek.
Mięciutkie maślane bułeczki
750 g mąki chlebowej
345 g wody
1 jajko (ok. 75 g)
60 g masła
45 g cukru
38 g mleka w proszku
15 g soli
38 g świeżych drożdży
Mieszamy wszystkie składniki i dobrze wyrabiamy - aż uzyskamy średnio rozwinięty gluten.
Zostawiamy w misce pod przykryciem na 1 godzinę.
Dzielimy ciasto na 15 równych kawałków (według J.H. na 12), formujemy okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiając niewielkie odstępy między sobą. Przykrywamy i zostawiamy do wyrośnięcia - aż podwoją objętość - ok. 45 minut.
Przed pieczeniem smarujemy po wierzchu rozpuszczonym masłem.
Pieczemy w 200 C przez 15-18 minut - aż się zrumienią. Po wyjęciu z piekarnika ponownie smarujemy wierzch roztopionym masłem.
Aniu piękne! aż zgłodniałam...muszę je też upiec, pozdrawiam.
ReplyDeletePiekne buleczki:) Idealnej wilkosci...i jeszcze sie cudownie polyskuja ;)
ReplyDeletewyglądają pięknie!Też mam tę książkę, ale ciągle czekam aż mnie wciągnie pieczenie pieczywa, chyba najwyższy czas zacząć :D Ta mąka chlebowa to dokładniej jaka?
ReplyDeleteJuż sam ich wygląd zdradza, że smakują GENIALNIE.
ReplyDeletePozdrawiam! :)
Śliczne bułeczki!!! Przepis zapisuję i będę próbować:) Pzdr Aniado
ReplyDeleteAbsolutnie wspaniałe:)
ReplyDeletePrzepiękne bułeczki Aniu! Ależ mi się podobają! :))
ReplyDeletewyszły idealnie, super!
ReplyDeleteale równe! i jak pięknie wyrosły :)
ReplyDeletesą piękne z tą rumianką skórką.
ReplyDeletepiękne zdjęcie. Aż chce się sięgnąć po jedną, a może nawet dwie ;) Małe cudeńka :)
ReplyDeleteDziękuję serdecznie za komplementy!
ReplyDeleteZielenina - mąka pszenna chlebowa to typ 750 - można kupić w młynach. W sklepach (np. Kaufland)jest maka typ 650 - tez byłaby dobra.
Jakie one śliczne.Takie pulchniutkie
ReplyDeleteno , śliczne , puszyste i równiutkie , tak równiutkie ,że aż szok
ReplyDeleteo to to lubię, ze świeżym masełkiem, serem żółtym i pomidorkiem ;)
ReplyDeleteO matko i corko! A jakiez one idealnie rowne! Od linijki normalnie :)
ReplyDeleteI tak pieknie rumiane. Sliczne Aniu :)
Pozdrawiam!
Ania aleś piękne buły upiekła!
ReplyDeleteTy wiesz, że ja ten przepis w ogóle przegapiłam????
Pozwoliłam sobie zrobić takie bułeczki- pyszne, naprawdę rewelacja.
ReplyDeleteCzy można do środka dodać jakaś marmoladę?
ReplyDeleteNigdy nie próbowałam, ale nie widzę przeszkód :-)
Delete