Kolej na następne ekspresowe danie. Zwłaszcza na czasie teraz, kiedy możemy kupić te wszystkie nowalijki. Bardzo lubię szpinak, zwłaszcza świeży i nie mogłam sobie odmówić spróbowania tych pysznych listków. Jako, że ostatnio jadam obiady, a zasadniczo kolacje, mało czasochłonne więc dziś proponuję szybki i smaczny makaron do przygotowania w pół godziny.
Makaron ze szpinakiem w sosie serowym
125 g makaronu
1 pęczek listków szpinaku
1 ząbek czosnku
oliwa
50 g sera blue (użyłam Stiltona)
100 ml śmietanki 18 %
sól/pieprz
garść orzechów włoskich z grubsza posiekanych
Liście szpinaku dobrze myjemy, odcinamy łodygi i wrzucamy do rondla, na średnim ogniu. i dusimy pod przykryciem. Mieszamy co chwilę i po paru minutach wyciągamy na bok. Gotujemy makaron w osolonej wodzie. W tym czasie podsmażamy lekko na oliwie posiekany czosnek i dodajemy posiekany z grubsza szpinak. Smażymy przez chwilę i dodajemy ser oraz śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Ugotowany makaron mieszamy z sosem, przekładamy na talerz i posypujemy orzechami. Gotowe!
Ja ostatnio robiłam makaron ze szpinakiem i serem pleśniowym, był bardzo dobry, więc wyobrażam sobie jak smakuje Twoje danie:)
ReplyDeleteMniam, na pewno pyszniutko smakuje!:))
ReplyDeleteStraszliwie lubię połączenie szpinaku i sera, a kiedy do tego wszystkiego dodamy makaron, to wychodzi obiad idealny. ;))
ReplyDeletePozdrawiam!
Makaron w każdej postaci jest pyszny. Dodając do tego ser pleśniowy, szpinak i orzechy uzyskujemy już coś, co wykracza poza granice zachwytu :)
ReplyDeleteNic dodać, nic ująć, makaron, szpinak, ser, czosnek - sukces murowany:)
ReplyDeletenowalijkowy (i nie tylko) szpinak bardzo lubię. z makaronem zawsze smakuje pysznie.
ReplyDeleteTak, zgadzam się z przedmówcami, to musi być pyszne!
ReplyDeleteWitam,
ReplyDeleteCzy zamiast sera typu blue można dodać inny ser? jeśli tak to jaki?