To zasadniczo taka sałatka z resztek. Zawsze, gdy gotuję ryż do obiadu, robię go nieco więcej. To co zostaje wkładam do lodówki i mam potem jak znalazł do sałatki. Do tej użyłam ostatnie oliwki jakie zalegały mi w słoiku oraz połowę cebuli i ogórka, które też od paru dni czekały na zmiłowanie w lodówce. Sałatka jest szybka, bardzo smaczna i bardzo kolorowa. Oczywiście można ją sobie doprawić czym kto lubi, ja użyłam vinegretu ale z pewnością jakiś dressing majonezowy czy jogurtowy też byłby pyszny.
Sałatka ryżowa z tuńczykiem
1 szklanka wcześniej ugotowanego ryżu (ostudzonego)
1 puszka tuńczyka
1 pomidor
1/2 czerwonej cebuli
1/2 ogórka
kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
1/2 puszki kukurydzy
do polania:
oliwa, ocet winny, sól/pieprz
Pomidora, ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy w razie potrzeby widelcem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i polewamy dressingiem/vinegretem. Gotowe!
fajny przepis i zdjecie :) bardzo kolorowa ta salatka i apetycznie wyglada
ReplyDeleteRobię ryżową z tuńczykiem ale z zupełnie innych skłądników. Muszę wypróbowac Twoją wersję bo wygląda bardzo apetycznie:)
ReplyDeleteTeż robię sałatkę ryżową z tuńczykiem, ale z nieco innymi składnikami. Ładna ta Twoja sałatka :)
ReplyDeleteJak pysznie wygląda! Mniam:)
ReplyDeleteprzepis prosty a proszę jaki efekt :)
ReplyDeleteNajlepsze są sałatki, które pomagają zrobić porządek w lodówce ;)
ReplyDeleteMuszę ją zrobić, wygląda naprawdę smacznie.