30 June 2010

sałatka ryżowa z tuńczykiem


To zasadniczo taka sałatka z resztek. Zawsze, gdy gotuję ryż do obiadu, robię go nieco więcej. To co zostaje wkładam do lodówki i mam potem jak znalazł do sałatki. Do tej użyłam ostatnie oliwki jakie zalegały mi w słoiku oraz połowę cebuli i ogórka, które też od paru dni czekały na zmiłowanie w lodówce. Sałatka jest szybka, bardzo smaczna i bardzo kolorowa. Oczywiście można ją sobie doprawić czym kto lubi, ja użyłam vinegretu ale z pewnością jakiś dressing majonezowy czy jogurtowy też byłby pyszny.

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

1 szklanka wcześniej ugotowanego ryżu (ostudzonego)
1 puszka tuńczyka
1 pomidor
1/2 czerwonej cebuli
1/2 ogórka
kilkanaście czarnych oliwek bez pestek
1/2 puszki kukurydzy

do polania:
oliwa, ocet winny, sól/pieprz

Pomidora, ogórka i cebulę kroimy w kostkę. Tuńczyka odsączamy i rozdrabniamy w razie potrzeby widelcem. Dodajemy pozostałe składniki, mieszamy i polewamy dressingiem/vinegretem. Gotowe!

6 comments:

  1. fajny przepis i zdjecie :) bardzo kolorowa ta salatka i apetycznie wyglada

    ReplyDelete
  2. Robię ryżową z tuńczykiem ale z zupełnie innych skłądników. Muszę wypróbowac Twoją wersję bo wygląda bardzo apetycznie:)

    ReplyDelete
  3. Też robię sałatkę ryżową z tuńczykiem, ale z nieco innymi składnikami. Ładna ta Twoja sałatka :)

    ReplyDelete
  4. Jak pysznie wygląda! Mniam:)

    ReplyDelete
  5. przepis prosty a proszę jaki efekt :)

    ReplyDelete
  6. Najlepsze są sałatki, które pomagają zrobić porządek w lodówce ;)
    Muszę ją zrobić, wygląda naprawdę smacznie.

    ReplyDelete