24 June 2009

wiosenne warzywa pieczone z ziołami


Nadeszła wiosna i w końcu na straganach pełno pysznych młodych warzyw - marchewka, ziemniaczki, cukinie, buraczki! Pachnące, aromatyczne i soczyste! Takie warzywa pieczone przygotowuję się bardzo szybko i tak na prawdę można dać co kto lubi, a że ja lubię jak jest kolorowo na talerzu to mieszam najróżniejsze. Danie lekkostrawne i zdrowe, a pachnie tak pięknie w całym domu, że aż ślinka cieknie! Można jeść same lub jako dodatek do mięs czy ryb.

Wiosenne warzywa pieczone z ziołami

2 małe cukinie (żółta i zielona)
1 kalarepka (obrana)
2 marchewki
2 pietruszki
1-2 buraki
2 młode cebule
1 główka czosnku
1 papryka
1 słodki ziemniak (batat)
6 młodych małych ziemniaczków (oskrobanych)
1 bakłażan (dziś nie miałam ale też polecam, choć po upieczeniu ma dosyć twardą skórkę)
zioła (rozmaryn, tymianek, szałwia - świeże gałązki)
oliwa
sól/pieprz

Warzywa porządnie umyłam i razem ze skórką pokroiłam na połówki lub ćwiartki (wyjątek stanowi obrana kalarepka i oskrobane ziemniaczki). Starałam się by kawałki nie były zbyt małe (ziemniaczki na połówki, cebule na ćwiartki, czosnek - obrane ząbki itp).
Wrzuciłam je potem na blachę wysmarowaną oliwą, pokropiłam oliwą, lekko wymieszałam i posypałam solą i pieprzem. Na wierzchu ułożyłam gałązki ziół, które nadały warzywom aromatu w trakcie pieczenia. Piekłam około 40-45 minut w 200 C.
Smacznego!



2 comments:

  1. Bardzo lubię tak zrobione warzywa:-)

    ReplyDelete
  2. Dokładnie coś dla mnie, uwielbiam!:)

    ReplyDelete