9 June 2009

jagnięcina z morelami i kluseczkami pomarańczowymi


To jedno z moich ulubionych dań - jagnięcina z morelami. Nieco słodka od moreli, z lekką nutą pomarańczową, która nadaje temu daniu wyjątkowy aromat, a mięso wprost odchodzi od kostek, po prostu palce lizać! Przepis znalazłam w książce "1000 Recipies". Smakuje bardzo dobrze na przykład z ziemniaczkami. Również i ten przepis na jagnięcinę gorąco polecam!

Jagnięcina z morelami i kluseczkami pomarańczowymi

2 łyżki oleju
1 kg jagnięciny, podzielonej na kawałki (ja zostawiłam mięso na kostkach)
2 cebule, posiekane
1-2 ząbki czosnku, obrane i rozgniecione
25 gr mąki
450 ml wywaru warzywnego/rosołu
1 liść laurowy
kawałek świeżej skórki pomarańczowej (cienki)
225 gr suszonych moreli (namoczyć kilkanaście godzin wcześniej)
pieprz/sól

kluseczki:
100 gr mąki
1łyżeczka proszku do pieczenia
50 gr shredded suet (czyli łoju w granulkach - dostępny na Wyspach, u nas można zastąpić jakimś innym tłuszczem)
2 łyżki świeżo otartej skórki z pomarańczy
3 łyżki soku z pomarańczy

Podgrzewamy olej, po czym podsmażamy mięso aż lekko zbrązowieje i wyciągamy je na talerz. Smażymy na tym samym tłuszczu cebulę aż zmięknie, dodajemy czosnek i mąkę i mieszając robimy zasmażkę (ok. 3 minut). Dodajemy następnie rosół, liść laurowy, kawałek skórki z pomarańczy, morele (razem z płynem) oraz sól i pieprz. Zagotowujemy i dodajemy mięso po czym przykrywamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika (160 C) na 1 i 1/2 godziny.
W międzyczasie robimy kluseczki. Mieszamy składniki w misce (radzę dolewać sok stopniowo) i zagniatamy lekko ciasto. Dzielimy na 8 kawałków i formujemy kulki. Po godzinie zdejmujemy pokrywkę z mięsa, kładziemy na wierzchu kulki i zostawiamy odkryte na ostatnie 30 minut.
Gotowe!


5 comments:

  1. Mniam... Musi być pyszne :-) Spróbuję z cielęcinką takiecoś zrobić, bo jagnięcina to u mnie nie do kupienia jest...

    ReplyDelete
  2. mięsko z morelami to super połączenie :)

    ReplyDelete
  3. Oj, chętnie bym zjadła takie sycące danie. Mięso z morelami powinno mi bardzo smakować :)

    ReplyDelete
  4. Bardzo ciekawe to połoczenie moreli i miesa. Chętnie bym spróbowała bo wygląda przepysznie ;)

    ReplyDelete
  5. ciekawe smaki-podobaja mi sie :)))

    ReplyDelete