17 August 2016

Kokosanki


Kokosanki zawsze kupowałam w cukierni i nie przyszło mi na myśl żeby je samej zrobić. Wczoraj robiąc porządki w szafce znalazłam worek wiórków kokosowych i po krótkich poszukiwaniach w necie szybciutko upiekłam całą blachę tych pyszności :) 
Oryginalny przepis znalazłam tutaj :)
Kokosanki są mięciutkie, wilgotne w środku i pysznie kokosowe :) Szybki i smaczny pomysł na wykorzystanie białek które zostają nam często w kuchni.

Kokosanki

300 gr wiórków kokosowych
85 gr masła
4 białka
85 gr cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wiórki przesypujemy do miski. Masło topimy w rondelku i zalewamy wiórki mieszając. Ubijamy białka na sztywno, na koniec dodajemy stopniowo cukier stale ubijając i na końcu mąkę ziemniaczaną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W zmoczonych wodą dłoniach formujemy kulki nieco większe od orzecha, układamy na blasze i lekko spłaszczamy. Mnie wyszło koło 30 sztuk więc trzeba układać w miarę gęsto :)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 15 minut aż się lekko zezłocą. Studzimy i gotowe :)

21 comments:

  1. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    ReplyDelete
  2. Mniammm!
    Kiedyś piekłam je namiętnie...

    ReplyDelete
  3. ooo a ja mam nawet 4 białka po ciastkach z maszynki!

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam kokosanki ale staram się ich nie piec, bo wtedy zjadam wszystkie na raz ;)

    ReplyDelete
  5. Tradycyjny przysmak, który cieszy podniebienia już od pokoleń. :D

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  7. Kokosowy smak kojarzy mi się z ciasteczkami robionymi przez moją mamę, zawsze w jedną sobotę miesiąca. Ach. To były wspaniałe czasy. Jestem więc pewny, że i Twoje przypadłyby mi do gustu - siła sentymentu. :)

    ReplyDelete
  8. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  9. Jak widzę kokosanki to przywodzi mi na myśl głównie takie kwadratowe, duże, ciemne kokosanki obsypane wiórkami kokosowymi, kupowane w kiosku obok szkoły. :D

    ReplyDelete
  10. To jedne z lepszych kokosanek jakie miałam okazję zjeść. Na prawdę to dobry przepis, jest już zapisany w mojej książce kucharskiej ;)

    ReplyDelete
  11. Bardzo apetycznie wygląda ;) Przepis sobie zapisuję i dziś spróbuję

    ReplyDelete
  12. Aż ślinka cieknie na ich widok! Domowe słodycze są najlepsze i najzdrowsze. Spróbuję przepisu, pozdrawiam Wiertel-dietetyk

    ReplyDelete
  13. Super jest ten przepis, nie dość że jest bardzo smaczny to do tego jest to super przekąska przed telewizorem czy komputer :)

    ReplyDelete
  14. Prawie jak rafeaello, bardzo pysznie wyglądają takie kokosanki. Na prawdę super przepis.

    ReplyDelete
  15. Przyznaję również, że kokosanki czy też takie snickersy zawsze kupowałam w cukierni. Wypróbuję dziś ten przepis, na ciepło pewnie są jeszcze lepsze ^^ Pozdrawiam, Czerwona Dynia

    ReplyDelete
  16. Wyglądają przepysznie. Muszę spróbować, uwielbiam wszystko co ma w sobie kokosa :D

    ReplyDelete
  17. Super ! Bardzo dobre są te kokosanki. Na prawdę pyszne i słodkie.

    ReplyDelete
  18. to są najlepsza ciastka ever, jeszcze nie trafiłem na inne które tak by mi smakowały
    ______
    KROKUS Przetwórnia Owoców i Warzyw

    ReplyDelete
  19. Wyglądają przepysznie, i pewnie też takie są. Muszę ich spróbować ;)

    ReplyDelete
  20. Takie ciasteczka to ja rozumiem, klasyka zawsze jest najsmaczniejsza i najłatwiejsza w przygotowaniu :D
    __________
    https://wenahome.pl/14-Villeroy-Boch

    ReplyDelete