17 August 2016

Kokosanki


Kokosanki zawsze kupowałam w cukierni i nie przyszło mi na myśl żeby je samej zrobić. Wczoraj robiąc porządki w szafce znalazłam worek wiórków kokosowych i po krótkich poszukiwaniach w necie szybciutko upiekłam całą blachę tych pyszności :) 
Oryginalny przepis znalazłam tutaj :)
Kokosanki są mięciutkie, wilgotne w środku i pysznie kokosowe :) Szybki i smaczny pomysł na wykorzystanie białek które zostają nam często w kuchni.

Kokosanki

300 gr wiórków kokosowych
85 gr masła
4 białka
85 gr cukru
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Wiórki przesypujemy do miski. Masło topimy w rondelku i zalewamy wiórki mieszając. Ubijamy białka na sztywno, na koniec dodajemy stopniowo cukier stale ubijając i na końcu mąkę ziemniaczaną. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. W zmoczonych wodą dłoniach formujemy kulki nieco większe od orzecha, układamy na blasze i lekko spłaszczamy. Mnie wyszło koło 30 sztuk więc trzeba układać w miarę gęsto :)
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170 C i pieczemy około 15 minut aż się lekko zezłocą. Studzimy i gotowe :)

7 comments:

  1. Great article. I read this article properly. This is one of the best posts. Thanks sharing this article
    Redbubble,Spreadshirt uk,teefury coupon,t shirt hell,threadless us
    Teespring coupon,Teepublic coupon,80stees coupon codes

    ReplyDelete
  2. Mniammm!
    Kiedyś piekłam je namiętnie...

    ReplyDelete
  3. ooo a ja mam nawet 4 białka po ciastkach z maszynki!

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam kokosanki ale staram się ich nie piec, bo wtedy zjadam wszystkie na raz ;)

    ReplyDelete
  5. Tradycyjny przysmak, który cieszy podniebienia już od pokoleń. :D

    ReplyDelete
  6. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete