19 August 2012

kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką


Jestem pewnie jedną z ostatnich osób w kulinarnej blogosferze, które nie upiekły do tej pory tego ciasta, tak więc nadszedł czas i na mnie. I cóż powiem? Pyszne! Kruchy spód i cudownie lekka budyniowa pianka z owocami! Jak dla mnie - rewelacja! I co najważniejsze, wcale nie jest trudne w wykonaniu, możnaby też maliny zastąpić malinami mrożonymi, borówkami, a pewnie i nawet małymi truskawkami. Z braku formy prostokątnej, upiekłam w tortownicy i wyszło mi coś na kształt torcika owocowego. Przepis znalazłam u Eweny, a oryginał o ile się orientuję jest Dorotus.

Kruche ciasto z malinami i lekką budyniową pianką

ciasto:
2 i 1/2 szklanki mąki
250 g masła zimnego
2 łyżeczki (płaskie) proszku do pieczenia
3 łyżki cukru pudru
5 żółtek

budyniowa pianka:
5 białęk
1 szklanka drobnegp cukru do wypieków
1-2 łyżki cukru waniliowego
2 budynie waniliowe (bez cukru!)
1/2 szklanki oleju

ok 500 g malin
cukier puder po posyania po upieczeniu

Zimne masło kroimy w kostkę, mieszamy z pozostałymi składnikami i wyrabiamy (użyłam miksera - rzystawka "hak") W razie potrzeby dodajemy 1-2 łyżki wody (ja nie dodawałam). Ciasto dzielimy na 2 części 60 % i 40 %. Zawijamy je osobno w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika (można na dzień wcześniej przygotować). 
Tortownicę (28-30 cm średniy, lub formę prostokątną 33 x 20 cm) smarujemy masłem i wykładamy spód papierem do pieczenia. Większy kawałek ciasta ścieramy na tarce (duże oczka), wykładamy spód tortownicy i delikatnie przyklepujemy palcami. Pieczemy 20 minut w 180 C.
Gdy podpieczony spód przestygnie ubijamy białka na sztywno, dodajemy stopniowo cukier cały czas ubijając, cukier waniliowy i na końcu stopniowo budyń (proszek). Ubijamy aż cukier i budyń dokładnie się rozpuszczą. Wlewamy powoli olej, ubijamy do wymieszania się skłądników. Budyniową piankę przekładamy na podpieczony spód, wyrównujemy szpatułką, układamy owoce i lekko wpychamy je w piankę. Na wierzch ścieramy mniejszą część zamrożonego ciasta. Pieczemy w 180 C 35-40 minut. Gdy przestygnie posypujemy cukrem pudrem. Gotowe!



29 comments:

  1. Właśnie u mnie się studzi identyczne ciasto:))Podpatrzone u Kass ze smaków i aromatów. Jeszcze nie wiem jak smakuje:) Upiekłam też w tortownicy.

    ReplyDelete
  2. :)) ja jeszcze nie pieklam a od roku mam w planie Twoje ciacho wyglada cudnie

    ReplyDelete
  3. Tak, to naprawdę wspaniałe ciasto. Piekłam je w ubiegłym roku, dokładnie takie samo a w tym zrobiłam już kilka modyfikacji np. z innymi owocami. Orginał jest najlepszy:)

    ReplyDelete
  4. Nie odmówiłabym sobie kawałeczka takiego ciasta. Pycha!

    ReplyDelete
  5. Zapraszam do malinowej akcji z nagrodami! :)
    http://zmiksowani.pl/akcje-kulinarne/w-malinowym-raju

    ReplyDelete
  6. To ciacho jest pyszne! Też robiłam. Rewelacja :)

    ReplyDelete
  7. witam!Tak to ciasto jest MEGA! Ale ja juz wczesniej robilam dokladnie takie samo ciasto tylko z rabarbarem lub jablkami. Polecam rowniez pryepyszne!

    ReplyDelete
  8. Wlasnie piecze sie moje! Nie mozemy sie doczekac!

    ReplyDelete
  9. Co do tego budyniu to mamy dodać tylko ten proszek z torebki czy najpierw ugotować budyń, ostutzić i dopiero wtedy dodać?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Co do tego budyniu to mamy dodać tylko ten proszek z torebki czy najpierw ugotować budyń, ostudzić i dopiero wtedy dodać?

      Delete
    2. suchy proszek!

      Dprota B.

      Delete
  10. Zrobiłam i wyszło przepyszne!!! A zwłaszcza jak się je takie świeże i jeszcze cieplutkie :-) Mniam... Świetny przepis- polecam!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ogromnie się cieszę, że smakowało!

      Delete
  11. Mam pytanie Czy do pianki można dodać też spirytusu?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nie probowalam wiec trudno mi powiedziec jaki bylby efekt.

      Delete
  12. wspaniały przepis, ciasto jest pyszne i co dzień coraz to lepsze (utrzymało się trzy dni-duża blacha). Dzięki za przepis , wcale sie nie dziwię , że jest na pierwszym miejscu w internecie po wpisaniu ciasto z malinami ;)

    ReplyDelete
  13. Piekłam już wiele razy, za każdym razem jest przepyszne. Właśnie jestem w trakcie pieczenia kolejnego i właśnie uświadomiłam sobie, że zapomniałam o oleju! Mam nadzieję, że nie zmieni to smaku tego wyjątkowego ciasta :) Pozdrawiam

    ReplyDelete
  14. Cieszę się że Ci smakuje :-) Mam nadzieję, że i bez oleju się udało :-)
    Pozdrawiam,
    A.

    ReplyDelete
  15. Zrobilam ciasto dzisiaj -wyszło bardzo smaczne :-). Nie wiem tylko jaka role pełni olej dodany do masy białkowo-budyniowej-myślę ze bez tego oleju byłaby ta masa lepsza. Następnym razem pominę ten składnik :-)

    ReplyDelete
  16. Czy myslisz, ze to kruche ciasto mozna zastapic ciastem jak na tarte z grilowanym baklazanem?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Magdo, możesz, lecz zamiast soli dodaj trochę cukru by uzyskać słodkie ciasto kruche.

      Delete
  17. zamierzam właśnie zrobić ten placek, wygląda przepysznie ale w przepisie na siasto są 2 czy 1/5 szklanki mąki ? :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marto - dwie i pół szklanki mąki :-)
      Życzę udanego wypieku!

      Delete
  18. Przepis idealny :) to już chyba 5 raz jak piekę to ciasto...i jest uwielbiane przez wszystkich :)
    Nawet raz zaniosłam sąsiadom.... byli zachwyceni i stwierdzili, że właśnie tego było im trzeba,
    Jutro będę piekła na roczek synka :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nawet nie wiesz jak się cieszę, że ciasto Wam smakuje :)))
      Pozdrawiam

      Delete
  19. Ja dodaję do malin czarną i czerwoną porzeczkę. Ciasto zyskuje wtedy jeszcze dodatkowego smaczku...

    ReplyDelete
  20. jesli mrozone owoce .to uzyc mrozone, cze rozmrozic wczesniej??

    ReplyDelete