5 April 2009

naleśniki ze szpinakiem




Uwielbiam szpinak, a naleśniki z nim mogłabym jeść bardzo często. Tak oto na bazie różnych przepisów powstał mój ulubiony.

Naleśniki ze szpinakiem

naleśniki:
1 szklanka mąki pszennej wrocławskiej
1 jajko
1 szklanka mleka
woda mineralna gazowana (tyle by uzyskać właściwą konsystencję - zazwyczaj około 1/2 szklanki)
1 łyżka oleju
1/2 łyżeczki soli

nadzienie:
1 paczka mrożonego szpinaku (lub odpowiednia ilość świeżego)
2 ząbki czosnku
garść migdałów, sparzonych, obranych ze skórki i dosyć drobno posiekanych (lub jak kto woli orzechów włoskich posiekanych)
2 łyżki oliwy
100 gr szynki w plasterkach
sól/pieprz

Ciasto naleśnikowe mieszam dokładnie i zostawiam na jakieś pół godziny. Potem smażę na gorącej patelni. Wychodzi około 6 sztuk.

Odpowiednio wcześniej rozmrażam szpinak w rondlu i na małym ogniu gotuję mieszając aż odparuje płyn i zostanie sam szpinak (świeży szpinak gotuję chwilę w rondlu bez wody - wystarcza woda pozostała na liściach z płukania. Potem siekam dosyć drobno i duszę jeszcze chwilę do odparowania płynu). Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam czosnek pokrojony na dosyć grube plasterki i podsmażam aż się zezłoci i wydobędzie się aromat. Wyciągam kawałki czosnku, wrzucam posiekane migdały i podsmażam aż się lekko zrumienią. Dodaję wtedy szpinak i szynkę posiekaną w małą kostkę i wszystko dokładnie mieszam i przesmażam przez kilka minut. Dodaję sól i pieprz. Nadzienie musi być dobrze przyprawione by całość miała dobry smak. Należy jednak uważać z solą pamiętając, że często dość soli jest w szynce i nie należy przedobrzyć.
Jak nadzienie lekko przestygnie nadziewam nim naleśniki i układam na żaroodpornym naczyniu (dobrze wysmarować wcześniej olejem by nie przywarły) i przed podaniem wkładam na 45 minut do piekarnika (przykryte folią aluminiową by nie wyschły) by się nagrzały w temperaturze ok 120-130 C. Podaję czasem z beszamelem (polewam beszamelem przed podaniem) lub przygotowuje mój uniwersalny sos do tego typu naleśników - jogurt naturalny w temperaturze pokojowej wymieszany z 1-2 łyżkami majonezu (sól/pieprz do smaku).
pyszne!

No comments:

Post a Comment