22 April 2009

rhubarb crumble



Angielskie crumble często gości na naszym stole. Najczęściej robię z jabłkami, latem z jabłkami i jeżynami, a na wiosnę pysznie smakuje z rabarbarem. Jesienią świetnie nadają się śliwki. Można też mieszać owoce wedle własnego upodobania. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu i jest bardzo proste. Moim zdaniem to idealny deser na niedzielne popołudnie. W Anglii najczęściej crumble podaje się polane custard-em (angielski odpowiednik naszego budyniu, ale ma nieco inną konsystencję - jest lejący i nie zastyga na sztywno). W naszych warunkach można custard zastąpić budyniem śmietankowym lub waniliowym ale przygotowując najlepiej dodać 25% więcej mleka, by nie wyszedł sztywny.
Oto przepis:

Rhubarb crumble

500 gr rabarbaru (umyć i obrać z włókien)
2 łyżki wody
5 - 6 łyżek cukru
1 łyżeczka mielonego imbiru
60 gr masła w temperaturze pokojowej
60 gr cukru demerera
100 gr mąki pszennej (wrocławskiej lub podobnej)

Podgrzać piekarnik do 180 C. Najpierw kroimy rabarbar na kawałki ok. 5 cm długości i układamy na blasze. Polewamy 2 łyżkami wody, posypujemy cukrem i zapiekamy ok. 10 minut (zależy od grubości rabarbaru, można ewentualnie przedłużyć). Wyjmujemy z piekarnika i przekładamy do naczynia żaroodpornego (pół kilo rabarbaru przełożyłam do naczynia ok. 15 cm średnicy), posypujemy imbirem i mieszamy. Naczynie powinno być wypełnione rabarbarem do połowy.
W osobnej miseczce mieszamy mąkę, masło i cukier demerera i palcami wcieramy masło w sypkie składniki. Po kilku minutach będziemy mieć małe grudki kruszonki. Posypujemy rabarbar tak by był całkowicie przykryty, wyrównujemy powierzchnię (nie przyklepujemy) i wkładamy ponownie do piekarnika na około 30 minut (aż się lekko zbrązowi na wierzchu).
Po wyjęciu zostawiamy na parę minut i w międzyczasie przygotowujemy budyń. Można oczywiście podać z lodami waniliowymi lub gęstą śmietanką. Można oczywiście jeść samo i też pysznie smakuje.

5 comments: