5 April 2009

zupa kalafiorowa ze Stiltonem



Wielkanoc nadchodzi wielkimi krokami i czas pomyśleć o nowych daniach. Postanowiłam przyłączyć się do miesiąca kuchni Wielkanocnej i moją propozycją będzie zupa. Ponieważ uwielbiam sery (a Stilton zajmuje specjalne miejsce na mojej liście ulubionych serów) postanowiłam przygotować zupę kalafiorową ze Stiltonem. Stilton ma dosyć ostry, bardzo wyrazisty smak a kalafior nadaje zupie kremowego charakteru. Same pyszności.

Zupa kalafiorowa ze Stiltonem
50-70 gr masła
1 cebula drobno posiekana
2 łodyżki selera naciowego pokrojonego na plasterki
1 spory kalafior podzielony na małe różyczki
1 litr bulionu warzywnego lub lekkiego rosołu drobiowego
700 ml mleka
1 łyżeczka świeżo utartej gałki muszkatołowej
sól/pieprz
250 gr sera Stilton (pokruszonego)
125 ml śmietanki słodkiej 30%
świeżo posiekana pietruszka do dekoracji

W rondlu roztapiamy masło, wrzucamy cebulę, selera i kalafiora i mieszając często dusimy na średnim ogniu pod przykryciem około 5 minut. Następnie wlewamy bulion oraz 450 ml mleka i po zagotowaniu zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem około 25 minut. Jak lekko przestygnie zupę rozdrabniamy blenderem aż będzie miała kremową konsystencję. Dolewamy pozostałe 250 ml mleka, dodajemy sól i pieprz do smaku oraz gałkę muszkatołową. Dodajemy pokruszony ser i śmietankę i podgrzewamy mieszając. Należy uważać by zupa się nie zagotowała! Zupę podajemy posypaną posiekaną pietruszką. Smacznego!

2 comments:

  1. jak smakuje ser Stilton - do czego jest podobny - a co można nabyć w Polsce?

    ReplyDelete
  2. Stilton to ser typu Roquefort. Do nabycia w nieco bardziej ekskluzywnych sklepach.

    ReplyDelete