26 February 2016

Libańska zupa z soczewicą i cieciorką


To już trzecia zupa z bardzo fajnej małej książeczki "A Little Book of Soups". Tym razem nieco wschodnie klimaty :) Zupa nie tylko jest pożywna i nie bardzo kaloryczna ale też kolorowa co o tej porze roku z pewnością jest na plus. Bardzo prosta i stosunkowo szybka w przygotowaniu i na drugi dzień smakuje jeszcze lepiej :) Doskonała na zimę. Gorąco polecam !

Libańska zupa z soczewicą i cieciorką

2 łyżki oliwy
2 średnie cebule drobno posiekane
2-3 ząbki czosnku posiekane
4 łyżeczki mielonego kminu (rzymskiego - nie kminku)
4 łyżeczki mielonej kolendry
szczypta mielonego cynamonu
2 łyżeczki pasty "harissa"
1 czerwona papryka oczyszczona z nasion i pokrojona w małą kostkę (0,5 cm)
2 łyżeczki pure pomidorowego (użyłam małą puszeczkę koncentratu Pudliszek)
2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone w kostkę podobnie jak papryka
1 puszka cieciorki - cieciorkę osączamy z płynu
150 gr czerwonej soczewicy, dobrze wypłukanej na sicie.
2 średnie ziemniaki obrane i pokrojone w niedużą kostkę
1 litr wywaru warzywnego lub drobiowego 
ok 2 łyżek świeżego soku wyciśniętego z cytryny
sól/pieprz do smaku
świeża kolendra posiekana do posypania po wierzchu

Oliwę podgrzewamy w rondlu, dodajemy cebulę i smażymy na wolnym ogniu ok. 10 minut aż stanie się miękka i szklista. Dodajemy czosnek, smażymy mieszając parę minut i dodajemy suche przyprawy i pastę harissa. Chwilę smażymy i dodajemy paprykę i po paru minutach pomidory, przecier pomidorowy, cieciorkę, soczewicę, ziemniaki, wywar, sok z cytryny i gotujemy ok 20-30 minut aż ziemniaki i soczewica będą miękkie. Doprawiamy do smaku solą/pieprzem.
Zupę podajemy posypaną posiekaną świeżą kolendrą.

20 comments:

  1. mniam, to wygląda wspaniale! można też zmiksować, tworząc pyszny krem :)

    ReplyDelete