7 March 2010

Polędwiczki wieprzowe ze śliwkami wyszperane u Tatter czyli po prostu "Palce Lizać"

 

Parę tygodni temu wypatrzyłam u  Tatter bardzo zachęcający przepis - na polędwiczki wieprzowe w winno-śmietankowym sosie z suszonymi śliwkami. Zaczęłam sobie wyobrażać te smaki i aromaty i  w końcu nadarzyła się okazja by je przygotować.  Dodam tylko, że nie tylko w kuchni ale po całym mieszkaniu rozchodzi się ich delikatny kuszący aromat, a same polędwiczki smakują po prostu rewelacyjnie!  Delikatne, mięciutkie mięso w świetnym sosie - czego więcej oczekiwać? Ja podałam z kopytkami bo uwielbiam kluchy :-) 
Przepis podaję za Tatter, robiłam dokładnie tak jak ona:

Polędwiczki wieprzowe z suszonymi śliwkami

800g wieprzowych poledwiczek
16 suszonych śliwek (z pestkami lub nie)
1 łyżka oleju
50g masła
1 cebula, drobno posiekana
150ml białego wina
280ml wywaru z kurczaka
1 liść laurowy
2 gałązki tymianku
250ml kremowej śmietanki

Oczyszczone z nadmiaru tłuszczu i membran polędwiczki pokroiłam ukośnie na grube plastry (5-6 z 500g). Śliwki włożyłam do rondelka, zalałam zimną wodą i zagotowałam, zmniejszyłam ogień i gotowałam jeszcze 5 minut. Odcedziłam na sicie (rezerwując sok).

Na dużej patelni o grubym dnie, rozgrzałam olej i polowe masła. Gdy masło zaczęło się pienić włożyłam plastry mięsa i smażyłam z obu stron aż były dobrze w środku ugotowane. Wyłożyłam do miski, przykryłam i zostawiłam w cieple. Tłuszcz ze smażenia wylałam i rozpuściłam na patelni resztę masła, wsypałam pokrojona cebulkę i smażyłam aż zmiękła (nie brązowić!). Wlałam wino, doprowadziłam do wrzenia, później na małym ogniu gotowałam 2-3 minuty. Dolałam wywar z kurczaka, liść laurowy i gałązki tymianku i nadal gotowałam (na małym ogniu) ok. 10 minut, aż sos zredukował się o polowe.

Przepis zalecał aby przecedzić sos i zostawić tylko jego cześć płynną, ja lubię jednak sosy z kawałkami cebulki (która właściwie zaczęła się już rozpadać), wiec nie przecedzałam. Na patelnię z sosem włożyłam śliwki i wlałam śmietankę. Gotowałam ok. 8 minut. Znów odstąpiłam od przepisu i dolałam kilka łyżek zarezerwowanego soku z gotowania śliwek ( i moim zdaniem to było dobre odstępstwo - sos, delikatnie kwaśny, stal się teraz delikatnie słodko-kwaśny). Do gotowego sosu włożyłam mięso i podgrzewałam wszystko razem przez kilka minut. Bardzo, bardzo pyszne.

20 comments:

  1. Aniu, robiłam takie polędwiczki na Boże Narodzenie :) Ale nie mogę sobie przypomnieć skąd ja miałam przepis... I nadal nie wiem, bo nie od Tater ;) A danie zrobiło u mnie furrorę.

    ReplyDelete
  2. Wierzę, że palce lizac, bo tak też wyglądają :) Pozdrawiam :)

    ReplyDelete
  3. O jejciu, aż ślinka cieknie! Takie polędwiczki na pewno wspaniale smakują! Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  4. Uwielbiam polędwiczki..a do tego te śliwki i sos! Faktycznie Palce Lizać ;)

    ReplyDelete
  5. Aniu polędwiczki to moje ulubione mięso. Ten przepis mnie bardzo zaintrygował. Muszą być pyszne w tej wersji :)

    ReplyDelete
  6. Mafilko - u nas też ogromnie smakowały!
    Kasie - :-)
    Gosiu - tak zaczynam myśleć, że pewnie z prawdziwkami też byłyby pyszne (zamiast śliwek)
    asiejko - tak, kopytka zdecydowanie pasują!
    Dagmaro - koniecznie wypróbuj, nie pożałujesz!

    ReplyDelete
  7. Zrobię! Zrobię koniecznie! :)
    Chochelka Grubsza

    ReplyDelete
  8. Hmmm.... dzisiaj zrobilem polecam bardzo , moja dziewczyna mowila ze palce lizac :)

    ReplyDelete
  9. Mardob0 - miło mi słyszeć!

    ReplyDelete
  10. Cudowne! Dzisiaj zrobiłam takie polędwiczki i klasyczne bitki. Wygrało śliwkowe szaleństwo :)

    ReplyDelete
  11. Dziś robię drugi raz - pyszne! U mnie wyszły lekko słodko-kwaśne i ta śmietankowa nuta....

    ReplyDelete
  12. Pytanie - ile procent ma śmietana, której używacie???

    ReplyDelete
  13. Anonymusie - użyłam śmietanki 30% lub 36% już nie pamiętam, ale była to na pewno śmietanka kremówka. Pozdrawiam

    ReplyDelete
  14. u mnie tez słodko - kwaśne ale smak rewelacja dzisiaj z ryżem, bo nie mam już czasu na nic więcej ale następnym razem na pewno będą jakieś gniotki :)
    bardzo smaczne polecam !

    ReplyDelete
  15. Przepyszne! Troszkę zmieniłam przepis, ale te śliwki... mmmmmm

    ReplyDelete
  16. Rewelacja! Podałam gościom na święta z kluskami śląskimi. Danie przyrządziłam dzień wcześniej i tylko podgrzałam. Dziękuję za przepis :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cieszę się, że smakowało :-)

      Delete
  17. Wygląda smacznie, u mnie też z wykorzystaniem śliwek:)
    http://slonecznysmak.blogspot.com/2013/05/poledwiczki-wieprzowe-w-sosie-sliwkowym.html

    ReplyDelete