17 March 2010

suflet ze Stiltonem


Dziś na obiad przygotowałam mój pierwszy w życiu suflet! Jestem ogromnie dumna, że mi wyszedł (a przynajmniej tak mi się wydaje) i smakował świetnie. Nie mam za bardzo skali porównawczej gdy pisszę o suflecie bo po pierwsze nigdy wcześniej go nie robiłam, a po drugie nigdy nawet nie jadłam. Ale marzył mi się od dawna. Jeszcze przed Świętami Bożego Narodzenia kupiłam sobie kokilki z mocnym postanowieniem, że je szybko użyję. Czekały parę miesięcy, gdy ja duchowo dojrzewałam do tego nowego wyzwania. Przestudiowałam dział o sufletach w książce Michela Roux, przeglądnęłam tuziny przepisów w internecie by w końcu dziś wziąć się do dzieła. Samo przygotowanie sufletu nie nastręcza trudności, jedynie wyczekiwanie z niepokojem podczas pieczenia - czy wyrośnie, jest nieco stresujące. Na szczęście mój pierwszy suflet przygotowywałam tylko dla nas, następnym razem przetestuję na gościach!
Przepis na poniższy suflet znalazłam na stronie BBC i jest on autorstwa Jamesa Martina. Przepis na 4 suflety w kokilkach 8 cm średnicy

Suflet ze Stiltonem

60 g masła
60 g mąki
110 ml mleka
4 jajka
100 g sera Stilton
2 łyżeczki musztardy Dijon

Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 C. W rondelku mieszamy masło z mąką i smażymy stale mieszając około 2 minut do uzyskania zasmażki. Dolewamy mleko stale mieszając (najlepiej rózgą) i zdejmujemy z ognia. Dodajemy żółtka, mieszamy dokładnie i następnie dodajemy bardzo rozdrobniony ser oraz musztardę, mieszamy. W osobnym naczyniu ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno. 1/3 ubitych białek mieszamy z masą serową a następnie dodajemy pozostałe ubite białka i delikatnie mieszamy łyżką (jak w przypadku ciasta). Gotową masę przekładamy do nasmarowanych masłem kokilek i delikatnie końcówką noża "odkrawamy" od brzegów naczynia by nam lepiej wyrósł. Wstawiamy do brytfanny, zalewamy wrzącą wodą do połowy wysokości i wkładamy do piekarnika na około 10-12 minut - aż suflet pięknie wyrośnie i się zarumieni. Podajemy natychmiast!
Smacznego!

5 comments:

  1. Cudowny suflet! Ja ciagle nie moge sie zdecydowac na jego przygotowanie. Dodam sobie Twoj przepis do ulubionych i moze sprobuje zrobic go w ten weekend

    ReplyDelete
  2. O jaki piękny! Wyszedł na prawdę idealny. Ja jeszcze nigdy nie próbowałam sufletów ale muszę spróbować. Na którymś blogu widziałam świetny suflet z kurczaka ;) Twój jeszcze bardziej mnie zachęcił do spróbowania

    ReplyDelete
  3. Wygląda cudnie. Marze już od dawno o zrobieniu sufletu, ale wydawało mi się to za trudne. Chyba jednal spróbuję. CZy ten ser to jakiś specjalny czy można go innym zastąpić?

    ReplyDelete
  4. Kaczucha - możesz dać jakikolwiek dobry ser - wtedy zetrzyj go na grubej tarce lub użyj sera blue - typu lazur - i pokrusz go po prostu. Mam nadzieję, że Ci się uda!

    ReplyDelete
  5. okropny w smaku i z wyglądu nie wygląda apetycznie.
    osobiście znam lepszy przepis na lepszy suflet ...

    ReplyDelete