16 February 2016

kremowa zupa z kurczakiem, estragonem i cytryną


Dawno się nie pojawiałam i muszę przyznać że ogromnie zatęskniłam za blogiem i pichceniem nowych dań. Nie znaczy to, że przez ostatnie miesiące nic się nie działo w mojej kuchni i nawet parę rzeczy mam schowanych w zanadrzu :) Mam nadzieję, że teraz już będą pojawiać się nowe wpisy nieco bardziej regularnie.
Dziś chciałam zaprezentować fajną zupę, pachnącą estragonem, bardzo kremową, bardzo kaloryczną, więc zdecydowanie nie dla osób na diecie :) Mimo, że zupa ma i dużo masła i śmietany, to cytryna daje jej lekkość smaku.
To moja pierwsza zupa z mojej nowej książeczki "A Little Book of Soups"

Kremowa zupa z kurczakiem, estragonem i cytryną

80 gr masła
2 średnie cebule, drobniutko posiekane
250 gr piersi z kurczaka, pokrojonej w małą kostkę (ok 1-1,5 cm)
4 łyżeczki suszonego estragonu
50 gr mąki
1 litr wywaru drobiowego lub warzywnego
2 cytryny - starta skórka i sok
4 łyżeczki sosu sojowego
300 ml śmietanki 30 %
sól/pieprz do smaku

W rondlu topimy masło, dodajemy cebulkę, przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut aż stanie się bardzo miękka. Dodajemy kawałki kurczaka i estragon i obsmażamy mieszając 5 minut. Dodajemy mąkę, mieszamy i smażymy jeszcze minutkę. Następnie stopniowo dolewamy wywar mieszając stale. Dodajemy skórkę otartą z cytryn, część soku z cytryn i sos sojowy, mieszamy i gdy się zupa zagotuje przykrywamy, przykręcamy gaz i gotujemy ok 10 minut aż kurczak będzie miękki. Próbujemy i dodajemy soku z cytryny do smaku. Ja dałam prawie cały sok, ale to oczywiście zależy od wielkości cytryny i jak bardzo jest soczysta. Zupa nie powinna być zbyt kwaśna ale powinna mieć zdecydowanie kwaśny smak. Zdejmujemy zupę z ognia i odstawiamy na parę minut. Potem dodajemy śmietankę, stale mieszając i gotowe.
Podgrzewać zupę należy na średnim ogniu by się nam śmietana nie zważyła.
Życzę smacznego :)

2 comments:

  1. Cieszę się, że znów piszesz. Liczę nie tylko na kulinaria ale i na kolejne wyprawy :0
    A ta śmietanka w zupie to słodka kremówka czy śmietanka ukwaszona?

    ReplyDelete