29 April 2009
tagliatelle z kurczakiem w estragonowym sosie
Od kilku dni eksperymentuję z domowym pichceniem włoskiego makaronu.
Dzisiaj do moich tagliatelli postanowiłam zrobić sos z kurczakiem i estragonem. Ziółko rośnie mi w doniczce na balkonie i już od kilku dni zastanawiałam się jak go wykorzystać.
Tak więc oto przepis, muszę przyznać, że bardzo smaczny wyszedł ten sosik! Przepis na 2 osoby:
Tagliatelle z kurczakiem
ok. 200 gr tagliatelli
2 łyżki oliwy
ok. 250 gr piersi z kurczaka pokrojonej na małe kawałeczki
2 ząbki czosnku
150 ml śmietanki 18%
3 łyżki posiekanego, świeżego estragonu
100 gr świeżych liści szpinaku (bez twardych łodyżek)
ćwiartki cytryny
sól/pieprz
Gotujemy makaron.
W międzyczasie smażymy na oliwie kurczaka (na dużej patelni), gdy będzie lekko złoty (po 4-5 minutach) dodajemy czosnek i po chwili śmietankę i estragon. Gotujemy na małym ogniu. Dolewamy kilka łyżek wody w której gotuje się makaron. Gdy makaron jest ugotowany, wrzucamy do makaronu listki szpinaku, mieszamy i od razu odcedzamy. Całość wrzucamy na patelnię z sosem i mieszamy dokładnie. Dodajemy soli i pieprzu.
Nakładamy na talerze, dodajemy cytrynę (do wyciśnięcia przed jedzeniem).
Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
bo i smacznie wyglada!
ReplyDeleteEstragon uwielbiam. Mam też w zanadrzu przepis na sos, również z kurczakiem :) Może niedługo zrobię :)
ReplyDeletebiorę się własnie za to tagiatelle ;) mam nadzieję, że będzie pyszne. Przepis bardzo mi się podoba. Dzięki za inspirację ;)
ReplyDeleteMam nadzieje Marilyn, ze bedzie smakowalo!
ReplyDelete