7 April 2009
schab w ziołach (parzony)
Kolejną moja propozycją na Wielkanoc jest pyszny, aromatyczny, parzony schab do jedzenia na zimno z sosem śliwkowym. Kilka razy go robiłam i za każdym razem znikał bardzo szybko. W tym roku wzięło mnie na wspominki kulinarne, więc schab zagości i na moim stole. Przepis z czasopisma "Kuchnia".
Schab w ziołach (parzony)
750 gr schabu bez kości
4 łyżki suszonego majeranku
2 łyżki suszonego rozmarynu
2 łyżki suszonego tymianku
3 ząbki czosnku (drobno posiekane)
1 łyżka pieprzu ziarnistego utłuczonego
1 łyżka soli
Mieszamy w miseczce zioła z czosnkiem i solą. Mięso myjemy i dokładnie osuszamy, po czym nacieramy mieszanką ziołową. Owijamy potem ciasno w lnianą ściereczkę, zawiązujemy końce i wkładamy na noc do lodówki. Następnego dnia gotujemy na parze przez ok. 30 minut. Zostawiamy zawinięty aż do wystygnięcia. Kroimy w cienkie plasterki i jemy na zimno z sosem śliwkowym. Smacznego!
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment