Wielkanoc się zbliża i postanowiłam odgrzebać stare przepisy, które wieki temu wynalazłam w "Kuchni". Minęło już kilka lat od czasu gdy ostatni raz robiłam sałatkę, schabik czy sos śliwkowy i najwyższa pora by do nich wrócić.
Sałatka z białą kiełbasą
1 główka kapusty pekińskiej pokrojonej w paseczki
300 gr ugotowanej białej kiełbasy, pokrojonej w cienkie plasterki
150 gr sera ementalera/gouda pokrojonego w słupki
1 pomidor pokrojony na kawałeczki
sos:
1/2 szklanki majonezu (ja mieszam majonez pół na pół z jogurtem naturalnym)
1 łyżka musztardy
1 łyżka posiekanego czosnku
1 łyżka posiekanej natki pietruszki
1/4 szklanki bulionu
sól/pieprz
Wszystkie składniki mieszamy, polewamy sosem. Najlepiej schłodzić w lodówce przed podaniem.
Smacznego
ja bym dodała jeszcze jajka:D pozdrawiam
ReplyDelete