10 April 2009

risotto grzybowe

Tak się złożyło, że dziś w Wielki Piątek wypada nasza rocznica ślubu. Postanowiłam więc zrobić coś co lubimy oboje, a co byłoby też daniem postnym. Wypadło na naszą ukochaną kuchnię włoską i na risotto z prawdziwkami. Aromatyczne, kremowe, wspaniałe danie na każdą okazję.

Risotto grzybowe

1 szklanka ryżu arborio
1 duża garść suszonych prawdziwków (najlepiej pokrojonych na plasterki)
opcjonalnie - mała paczka mrożonych prawdziwków lub innych leśnych grzybów (uprzednio rozmrożona)
1 mała cebula
2-3 łyżki oliwy z oliwek
pół szklanki parmezanu (startego)
1 łyżka masła
1 litr bulionu grzybowego (ja rozpuszczam 1 kostkę bulionu w 1 litrze wody, przy 2 kostkach risotto wychodzi bardzo słone)
1 szklanka białego wina wytrawnego
sól/pieprz

Najpierw moczę grzyby przez parę godzin, później je gotuję w tej samej wodzie przez kilka minut i wywar z prawdziwków dodaję do bulionu grzybowego (z kostki). Bulion musi być bardzo gorący, ja trzymam go na palniku obok rondla na risotto.
W dużym rondlu podsmażam na oliwie posiekaną cebulkę aż się lekko zeszkli, następnie dodaję ryż i stale mieszając smażę przez parę minut. Wlewam następnie wino i dalej mieszam. Gdy wino wyparuje zaczynam dolewać bulionu po 1-2 chochelki i mieszam co chwilę. Dolewam gotujący się bulion jak tylko risotto zaczyna robić się gęste. Dodaję ugotowane prawdziwki oraz moje mrożone grzybki (co roku na jesieni staram się zamrozić różne leśne grzyby, najpierw kupuję je, oczyszczam i przesmażam na maśle po czym paczkuję w niewielkich porcjach i zamrażam). I tak przez około 17-20 minut (stale mieszając). Należy zwrócić uwagę iż risotto powinno być dosyć gęste, ale lejące, a nie sztywne. Gry ryż będzie już wystarczająco miękki (należy uważać by nie rozgotować ryżu, czyli najlepiej patrzeć na zegarek i nie przekraczać 20 minut gotowania), zakręcamy gaz i wrzucamy do risotta masło, połowę startego parmezanu, sól i pieprz (należy uważać z solą szczególnie jeśli używa się bulionu z kostki, gdyż te są bardzo słone, czyli najlepiej najpierw spróbować).Mieszamy. Łatwo zauważyć, że po dodaniu masła i sera risotto nabiera bardzo kremowej konsystencji. Nakładamy porcje na głębokie talerze. Posypujemy pozostałym serem. Można też pokropić oliwą z oliwek dla aromatu. Risotto jemy widelcem.
Taka porcja risotta starcza dla 2 osób jako danie główne lub dla 3 jeśli tak jak Włosi jedlibyśmy risotto jako pierwsze danie (jak u nas zupa).
Smacznego!

3 comments:

  1. This comment has been removed by a blog administrator.

    ReplyDelete
  2. Risotto wyszło pyszne.
    Co prawda nie dałam ani wina ani sera, ale i tak wyszło pyszne.
    Dzięki wielkie za przepis, jeszcze wiele razy będzie gościć to danie na moim stole.
    Buźka ;**

    ReplyDelete
  3. Catherine, cieszę się że smakowało!

    ReplyDelete