W piątek mieliśmy na kolację pyszne spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym. Niestety aura była nędzna, światło beznadziejne, więc zdjęcie zupełnie nie oddaje apetycznego wyglądu tego klasycznego sycylijskiego dania. Poniżej porcja dla 2 osób.
Spaghetti alla Norma
1 mały bakłażan
oliwa
2 ząbki czosnku, posiekane
szczypta płatków chilli
puszka pomidorów ok. 400 g (pokrojonych na małe kawałeczki)
1/2 pęczka świeżej bazylii
sól/pieprz
200 g spaghetti
ok. 50 g parmezanu, startego
Kroimy bakłażana na ok. 1 cm plastry, następnie każdy z nich na paseczki ( jakby zapałki 3-4 mm grubości). Rozgrzewamy oliwę na patelni i na średnim ogniu smażymy bakłażana aż będzie mięciutki i lekko brązowy. Odkładamy do miseczki, przyprawiamy solą i pieprzem. Na patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy i smażymy chwilę drobno posiekany czosnek wraz z płatkami chilli, dodajemy pomidory i smażymy ok. 10 minut aż sos lekko zgęstnieje. Makaron gotujemy al dente. Na koniec do sosu dodajemy wcześniej podsmażony bakłażan oraz posiekane na paseczki listki bazyli, sól i pieprz do smaku wedle upodobania. Mieszamy. Ugotowany makaron przekładamy na patelnię z sosem, całośc mieszamy i podajemy na talerze. Posypujemy startym parmezanem.
uwielbiam spaghetti :) Twoje prezentuje się świetnie!
ReplyDeletePycha, spaghetti to jedno z moich ulubionych dań. Pomidory, parmezan, jeszcze jakieś warzywko, dobra oliwa i do makaronu nic więcej nie trzeba :)
ReplyDeleteMam chęć na spaghetti. Swietne!:)
ReplyDeleteWitam, jak się można z Panią skontaktowac mailowo?
ReplyDeletePani Agnieszko - mój emial: aniacollyer@gmail.com
ReplyDelete