25 December 2010

Traditional English Christmas Cake - tradycyjne angielskie ciasto bożonarodzeniowe


Po wczorajszych kuchennych trudach dziś mam chwilę odpoczynku. To mój mąż będzie się kulinarnie popisywał przygotowując angielski Christmas Dinner czyli obiad bożonarodzeniowy. Poza tradycyjnymi ciasteczkami mince pies, które robię od lat, a w zasadzie od czasu naszych pierwszych Świąt na swoim, w tym roku postanowiłam upiec też tradycyjne angielskie ciasto bożonarodzeniowe. Żałuję tylko, że tyle lat czekałam z tą decyzją bo ciasto jest niesamowite! Ma cudowny aromat, jest wilgotne (a jakby miało nie być jak od 2 miesięcy podlewane było regularnie raz na tydzień obficie dobrą brandy), ma bogate wnętrze i wygląda niesamowicie! Nigdy nie przypuszczałam, że uda mi sie upiec takie cudo i do tego tak pyszne! Wszystkich zachęcam do wypróbowania a z pewnością się uzależniciie już z pierwszym kęsem - jak to było w moim przypadku :-) Do przygotowania tego ciasta posłużyłam się przepisem Delii.
Ciasto upiekłam jeszcze w październiku - co podyktowane było moimi wyjazdami ale zasadniczo powinno się piec o ile mnie pamięć nie myli - w ostatnią niedzielę przed Adwentem. Potem zamyka się ciasto w szczelnym pojemniku i pamiętać tylko należy by raz na tydzień je otworzyć i polać paroma łyżkami dobrej brandy. Ciasto nabierze wilgoci i niesamowitego aromatu! Parę dni przed samymi Świętami przykrywa się je marcepanem oraz lukrem i gotowe!
Przepis na foremkę o 20 cm średnicy.

Christmas Cake

450 g currants (rodzaj rodzynek - małe i ciemne)
175 g sułtanek
175 g rodzynek
50 g kandyzowanych wiśni pokrojonych drobno
50 g mieszanej skórki kandyzowanej (pomarańcza, cytryna, lemonka)
3 łyżki brandy (jedynie do ciasta, później potrzeba więcej na dokarmianie)
225 g mąki
1/2 płaskiej łyżeczki soli
1/4 płaskiej łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
1/2 płaskiej łyżeczki mixed spice (mieszanki przypraw dostępnej w sprzedaży w UK)
225 g masła
225 g cukru
4 duże jajka
50 g migdałów, obranych i posiekanych
1 łyżka czarnej melasy
skórka otarta z 1 cytryny
skórka otarta z 1 pomarańczy

Dzień wcześniej mieszamy bakalie i skórkę kandyzowaną, polewamy 3 łyżkami brandy, mieszamy, przykrywamy szczelnie folią i zostawiamy na noc.
Na drugi dzień nagrzewamy piekarnik do 140 C. Odmierzamy wszystkie pozostałe składniki. Przesiewamy mąkę i przyprawy,  w osobnym naczyniu miksujemy masło z cukrem aż uzyskamy jasna kremową barwę. jajka rozbijamy w osobnej miseczce, mieszamy widelcem i dodajemy do masy maślanej po troszeczku, i miksując dokładnie. Następnie dodajemy makę i mieszamy delikatnie. Na koniec dodajemy bakalie nasączone brandy, migdały, melasę i otarta skórkę. Po wymieszaniu składników, przekładamy masę do foremki. Ja po wysmarowaniu tortownicy masłem wyłożyłam dno foremki papierem do pieczenia oraz wycięłam pasek szerszy niż wysokość formy do wyłożenia boków (na wszelki wypadek bo ciasto ładnie wyrasta i zapobiega to też przyklejeniu się do ciasta papieru którym całość przykryjemy na czas pieczenia). Na koniec przykrywamy formę sporym podwójnym papierem do pieczenia w którym pośrodku wycinamy otwór wielkości monety 50 gr. Papier chroni ciasto w czasie długego procesu pieczenia.
Pieczemy ciasto na dolnej półce około 4 i 1/2 do 4 i 3/4 godziny. Nie zaglądamy do ciasta wcześniej niż po 4 godzinach pieczenia! Ciasto sprawdzamy patyczkiem. W razie potrzeby pieczemy dodatkowe 30 minut. Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na pół godziny w foremce by nieco przestygło po czym wyciagamy z tortownicy i przenosimy na kratkę do całkowitego wystudzenia. Jak ostygnie robimy kilkanaście otworów na powierzchni ciasta używając wykałaczki. Polewamy 3-4 łyżkami brandy, zawijamy w papier do pieczenia, obwiązujemy sznureczkiem i przekładamy do szczelnego pudełka. Zamykamy i pamiętamy by co tydzień polać paroma łyżkami brandy.
Tak wygląda ciasto po upieczeniu i "dokarmianiu":


a tak przykryte warstwaa marcepanu:


no i efekt końcowy - ciasto przykryte lukrem:


i udekorowane!


18 comments:

  1. Cudo!!!!
    Wesołych Świąt. :-)))

    ReplyDelete
  2. Przepiekne! Juz wyobrazam sobie ten smak. Zapisze sobie przepis. Na przyszly rok bedzie jak znalazl :)

    Spokojnych i radosnych Swiat Aniu :)

    ReplyDelete
  3. Piękne! Moje ciasto jest prostsze, ale też obficie podlane brandy i wilgotne.

    Radosnych Świąt!

    ReplyDelete
  4. jakiez ponętne... przepełnione bakaliami, wilgotne i ciężkie.
    wspaniałe.

    świąt Ci życzę aromatycznych. w gronie tych, których kochasz najbardziej.

    ReplyDelete
  5. Alez boskie Aniu!!!
    Pozdrawiam i życzę pięknego kolejnego dnia Świąt:-)

    ReplyDelete
  6. Śliczne! chetnie bym spróbowała kawałek :)

    Spokojnych Świat :)

    ReplyDelete
  7. Aniu cudeńko....kiedys je na pewno zrobię bo kusi mnie juz od tak dawna:) zdrowych i wesołych Świąt oraz szczęśliwego Nowego roku:)

    ReplyDelete
  8. Radosnego świętowania, pomyślności i zdrowia !

    ReplyDelete
  9. Aniu ale ciacho , przekrój ma niesamowity , zresztą ta dekoracja taka minimalistycznie elegancka,
    a ja dojrzewam do tego ciasta i dojrzewam , mam już 5 chyba przepis taki co na pewno będzie super i nadal go nie zrobiłam
    Tak sobie myślę ,że może łatwiej było tak ot zrobić nie na święta i jakbym załapała bakcyla na Christmas Cake to by był co roku tak jak makowiec

    ReplyDelete
  10. Witam
    mam pytanie odnosnie proszku lub sody. Tutaj go nie ma i ciasto wyglada slicznie, w innych przepisach widzialam rozne warianty. Sama pieklam z soda, bo nie bylam pewna czy bez wyjdzie bez zakalca. Czyli bez spulchniaczy tez wychodzi?
    Spokojnych Świąt

    ReplyDelete
  11. Dziękuję Wszytskim za komplementy :-)
    Ciasto gorąco polecam bo palce lizać!
    Margot - upiecz koniecznie - wierz mi warto! Ja już będę co roku piec!
    Melillo - wyszedło pysznie i ładnie wyrosło. Też się zastanawiałam jakie będzie i czy w ogóle urośnie. Nie należy się zrażać długim procesem pieczenia i faktem że wychodzi z pieca twarde i suche bo po to właśnie się go dokarmia alkoholem, żeby nabrało wlgoci i aromatu.
    Pozdrawiam,

    ReplyDelete
  12. Ja nie rozumiałam fenomenu English Christmas Cake - dopóki nie przeczytałam sposobu przyrządzenia. Wsiąkłam na dobre, ale na razie powooli dorastam do tego, by je upiec ;)

    ReplyDelete
  13. No, no, wykonanie perfekcyjne. No i tyle marcepanu!Że też Anglicy mają takie "cacka" w swojej kuchni;-)

    ReplyDelete
  14. to ciacho bardzo smakowicie wyglada:)

    ReplyDelete
  15. Witam,

    Ciasto wygląda pięknie i patrząc po składnikach tak tez smakuje. Jednak czy możesz napisać jak robisz polewę z marcepanu i potem lukier?

    ReplyDelete
  16. Anonimie - kupiam gotowy i marcepan i lukier - w konsystencji plasteliny i po prostu rozwałkowałam. Ale w przyszłym roku postaram się zrobic sama w domu, podobno wcale nie jest trudno - a przepisy z pewnością można znaleźć na necie.
    Pozdrawiam,

    ReplyDelete
  17. Na marcepan po prostu polozylas mase lukrowa bez dzemu ..bez kremu maslanego ??

    ReplyDelete