18 October 2013

Smakowita salsa z miechunki pomidorowej (Tomatillo)


W tym roku posadziliśmy na działce kilka nowości, między innymi miechunkę pomidorową (Tomatillo) rodem z Meksyku (link tutaj). Owoce przypominają małe pomidory i gdy dojrzałe są jasnożółte. Zasadniczo nie jada się miechunki bezpośrednio, lecz na przykład jako składnik salsy (z braku miechunki myślę, że możnaby wykorzystać zielone pomidory). Świetnie pasuje do wędlin, serów lub sama, na przykład z nachos.

Salsa z miechunki pomidorowej
Tomatillo salsa

ok. 400 gr miechunki pomidorowej
5 ząbków czosnku, obranych
1 chilli świeże, przekrojone na pół, bez nasionek
1 łyżka oliwy
1 pęczek świeżej kolendry (ok. 1 szklanki listków)
sok wyciśnięty z 1 limonki
2/3 łyżeczka cukru
1/3 łyżeczki soli
Umyte miechunki pomidorowe suszymy i razem z chilli i czosnkiem smarujemy oliwą, po czym układamy na blasze przykrytej srebrną folią, pieczemy w ok. 200 C 15-20 minut, aż skórka miechunek pomidorowych się zrumieni. Wszystkie składniki miksujemy w blenderze. Salsę przekładamy do szklanego naczynia i przechowujemy w lodówce (salsę możemy przechowywać parę dni.



Miechunka pomidorowa przed pieczeniem


No comments:

Post a Comment